За да получи достъп до новите европейски средства, България трябва

...
За да получи достъп до новите европейски средства, България трябва
Коментари Харесай

Какви реформи са нужни, за да започне получаването на средствата от ЕС

За да получи достъп до новите европейски средства, България би трябвало да извърши съответни промени Това се оказва сложна задача поради политическата рецесия и евентуалната липсва на работещ парламент Някои от измененията в законодателството са свързани със правосъдната промяна и енергийния пазар
" Има над 40 законопроекта, които би трябвало да бъдат признати в идващите 4 месеца, в случай че България желае да продължи със същия ритъм и милиардите евро от Европейски Съюз да могат да влязат в стопанската система ", съобщи министър председателят в оставка Кирил Петков по време на съвещанието на Министерския съвет тази седмица.

Държавите членки би трябвало да извършват по този начин наречените хоризонтални и тематични условия за осъществяване на стратегиите на политиката на доближаване. И в случай че еврокомисията не даде позитивна оценка за осъществяването на изискванията, няма да възвърне разноските, свързани със съответната стратегия.

" Държавите членки би трябвало да подсигуряват, че тези условия ще останат изпълнени през целия програмен интервал ", се споделя още в формалната позиция на Европейски Съюз по въпроса.
Реклама
Придвижването на промените е сериозно за отпущането на парите по Плана за възобновяване и резистентност - общо над 13 милиарда лв.. Заради към момента неизпълнените 4 условия със период 30 юни да вземем за пример България не може да получи първото заплащане от 2.67 милиарда лв..

Затова е извънредно значимо ще има ли парламент или не през идващите месеци. Ако това Народно заседание продължи да работи, има късмет наложителните законопроекти да бъдат утвърдени, въпреки че последните дейности на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ демонстрират цялостен бойкот в това отношение. Със длъжностен кабинет и нови избори наесен обаче е 100% несъмнено, че нито една от нужните промени няма да се случи и България няма да получи през тази година по този начин нужното в сегашната икономическа обстановка европейско финансиране. Което може да направи рецесията още по-тежка.
Кои са законите, които ще отпушат европарите
През последните седмици се говореше доста за това, че в границите на тази година България би трябвало да одобри или промени 22 закона, с цел да получи първите милиарди от Плана за възобновяване. Такъв лист със закони в действителност има и все още неговото осъществяване върви повече от постепенно.

Голяма част от промените са свързани със правосъдната система, което прави приемането им още по-сложно в сегашната политическа обстановка.
Реклама
Друг пакет от промени пък визира енергетиката и приемането му също е под въпрос поради рецесията с енергийните цени.

Важни промени са заложени и в закон за публичните поръчки, който прочее трябваше да към този момент да се разисква в Народното събрание, само че поради неналичието на кворум в комисиите това към момента не е реалност.

Има и куп други промени, свързани с биоразнообразието, електронното ръководство, етажната благосъстоятелност и така нататък
Първите трудности
Преди седмица въпреки всичко бяха признати промените в Закона за ръководство на средствата от Европейските структурни и капиталови фондове, които бяха може би най-важният препъникамък за първия транш по проекта.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Политика 3 Компании 1 Коментари и разбори 2 Свят 3 Строителство и парцели 1 Политика 2 Енергетика 3 Градове Реклама
Този законопроект ускорява директното присъединяване на органите на районно и локално ниво в ръководството на средствата от Европейски Съюз при създаването и осъществяването на интегрирани териториални тактики и планове. Съгласно преразгледаната правна уредба районните препоръки за развиване (които включват представители на районните и локалните органи) би трябвало да действат като териториални органи, отговарящи за осъществяването на стратегическите документи и за предварителния асортимент на планове на локално ниво.

да се одобри националният проект за развиване на комбинирания превоз в България до 2030 година, Министерство на вътрешните работи да разпореди публичните поръчки за развиване на системата TETRA и на радиорелейна мрежа, а Министерството на финансите да сътвори нужните системи за мониторинг на плановете по проекта. Срокът за всичко това е изминал на 30 юни.
Седем закона в правораздаването
До края на тази година България би трябвало да одобри 7 закона в бранш Правосъдие, с цел да има достъп до плануваните средства по Плана за възобновяване - с изключение на първия транш със период 31 декември 2022 година има и второ заплащане за 1.4 милиарда лева Сред въпросните закони не влизат измененията в правосъдния закон за основаване на механизъм за търсене на отговорност от основния прокурор - планувано е този закон да стане настоящо право от идната година, само че това значи, че по него би трябвало да се работи интензивно и през актуалната година, с цел да може да се осъществя. Плановете са на 15 октомври да бъде изпратен за мнение на Венецианската комисия, а какъв брой време ще отнеме нейната експертиза няма по какъв начин да се планува (вж. кои са другите закони в спомагателния текст).
Енергийна промяна в къси периоди
Поетите пред Брюксел задължения в енергетиката наподобяват също невъзможни по отношение на днешните действителности на пазара.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Става дума за това, че Националната електрическа компания би трябвало да спре да бъде публичен снабдител на ток. Това значи да не купува сила по контролирани цени от АЕЦ " Козлодуй ", ТЕЦ-овете, дребните ВЕИ и Водноелектрическа централа, която по-късно да продава на електроснабдителните сдружения, а те от своя страна да я доставят на потребителите. Вместо това самите " Електрохолд " (преди ЧЕЗ), ЕВН и Енерго-про ще би трябвало да си купуват тока от борсата, където обаче цените полудяха през последната година.

Ако този модел се одобри - заложеният период това да се случи е 30 септември 2022 година, страната (чрез КЕВР) доста по-трудно ще може да подсигурява ниски цени на тока за обичай а. Това би могло да стане през обезщетения за електроснабдителните сдружения (по образеца на дотациите за бизнеса), само че сигурно би имало безпорядък и разтърсвания в бранша.

При първичните полемики по тематиката през 2020 година обстановката беше друга и се очакваше промяната да усъвършенства пазарната конкуренция, като намали и цените на тока. Заради войната в Украйна и политическия ход на Москва с лимитираните доставки на газ от " Газпром " обаче нищо от това няма по какъв начин да се случи. Въпреки това няма данни за поискана пролонгация по тази промяна.

Сред другите наложителни условия за стартирането на парите по Плана за възобновяване е либерализиране на пазара на дребно на електрическа енергия най-късно до 31 декември 2025 година, посредством последователно цялостно дерегулиране на цените за семействата опция за промяна на доставчика. Премахването на контролираните цени за бита би трябвало да се случи на два стадия - надлежно през 2023 и 2025 година Но самите разпореждания би трябвало да бъдат утвърдени до края на септември тази година.

Пак в границите на тази година са заложени още промени на пазара на балансираща сила, тласъци за ВЕИ, регулация за съхранението на сила и други. Ако не се случат, България няма да получи идващите траншове от Брюксел и ще пропусне опцията да укрепи стопанската система си на фона на задаващата се криза.
Седем правосъдни законаПървата законодателна промяна в тазгодишния лист на правосъдното министерство явно няма да види бял свят до края на годината, а е планувана да стане настоящо право до септември т.г. Това е промяната на антикорупционната комисия КПКОНПИ, която в действителност ръководещите плануват да се извърши с два закона - напълно, който бе импортиран в Народното събрание от групата на " Продължаваме промяната " и промени в настоящия закон, който да остане единствено за така наречен гражданска конфискация.За втория закон правосъдният министър Надежда Йорданова разгласи, че ще бъде оповестен за публично разискване в края на юли. Срещу тази промяна обаче има мощна опозиция от новото болшинство в Народното събрание (ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и " Възраждане " ), като зад претекстовете за недоизпипаност прозира отвращение да се сътвори ефикасен механизъм за битка с корупцията. Нов Закон за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания, беше, а срокът на разискване изтече на 23 май т.г. Проектът е подготвен да мине на гласоподаване в държавното управление и да влезе в Народното събрание. Срокът по проекта - месец септември, е изцяло изпълним, само че в случай че актуалният парламент не се разпадне. В пакет с този законопроект проектът планува и понижаване на наказванията за засегнатост и клюка, като планът е подготвен още от март т.г. и следва да бъде гласуван от Министерски съвет след наново координиране. В проекта са планувани две промени в Търговския закон (ТЗ). Първата от тях, отдадена на материята за комерсиалната неплатежоспособност, планува промяна на производството по стабилизация, ограничения за експедитивност и успеваемост на производството, секване на опцията за избор на съд по несъстоятелността посредством промяна на адреса на регистрация на сдружението, въвеждане на опция за оповестяване на неплатежоспособност от избрана категория физически лица - бизнесмени, рационализиране на уредбата на активността на синдиците. е оповестен за публично разискване, срокът на който изтече на 13 юни, което значи, че има теоретична опция законът да бъде признат до края на септември, какъвто е срокът по проекта. (Още за плана ). Вторият, със период до края на годината, планува основаването на нова глава в Търговски закон, с която се вкарва нов вид сдружение - " сдружение с изменчив капитал " (ДПК) като един по-гъвкав инструмент за насърчаване на стопанска активност най-много от започващи новаторски компании. Закон за неплатежоспособност на физическите лица - съгласно проекта тази мярка е с краен период до септември т.г. (както и горните три закона). Частично обаче такава алтернатива е и плануванаъа в плана за промени в Търговския закон опция за оповестяване на неплатежоспособност от избрана категория физически лица - бизнесмени, занаятчии, лица на свободна специалност и други, както и опция за опрощаване на отговорностите на физическо лице - едноличен търговец или бизнесмен, по отношение на който производството по неплатежоспособност е прекъснато заради привършване на масата на несъстоятелността. Промени в Закона за правната помощ, с които да се разшири както кръгът от лицата, които имат опция на безвъзмездна правна помощ, по този начин и институциите и производствата, във връзка на които се дава - арбитражни съдилища, специфични административни органи, извънсъдебно решение на разногласия и медиация. Крайният период за този закон е декември т.г. Също със период до края на годината са заложените промени в няколко закона, с които да се вкара наложителна правосъдна медиация за страните по избрани цивилен и търговски разногласия. Проблемът тук е с Висшия правосъден съвет, който от няколко години работи по план, финансиран с евросредства, " за поощряване потреблението на медиацията " и към момента не е ясно до каква степен е стигнал. Свързани публикации Няма закони - няма еврофондове 24 юни 2022, 07:25 Планът за възобновяване: въпроси и отговори 7 април 2022, 17:47 Не, София няма потребност от пари за метро по Плана за развиване 29 юни 2021, 16:45 Преди инспекциите ЕСО разгласи нова съмнителна мегапоръчка за 275 млн. лева 10 юни 2021, 12:13 Дай ми 511 милиона от Плана за възобновяване 28 май 2021, 12:52 Загубеното десетилетие 14 май 2021, 11:53 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автори Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР