Те ще работят заедно с комисията по избор на изпълнител

...
Те ще работят заедно с комисията по избор на изпълнител
Коментари Харесай

Чужди експерти вече ще наблюдават обществените ни поръчки

Те ще работят дружно с комисията по желание на реализатор

Външни специалисти влизат дружно с комисията по желание на реализатор за публични поръчки и ще следят прецизно както документите, по този начин и цялостния развой от вътрешната страна. Те ще бъдат назначавани от министъра на финансите и ще получават заплащане от него за работата си. Това излиза наяве от измененията в Правилника за използване на Закона за публичните поръчки (ППЗОП), импортиран от служебния министър-председател Димитър Главчев .

Предлага се и правилник за разширения надзор, който Агенцията за публични поръчки (АОП) ще упражнява от 22 юли тази година. Всички останали промени ще влязат в действие незабавно след обнародването им в Държавен вестник.

Измененията са обект за обществени съвещания в уеб страницата, като разискването им завършва при започване на идната седмица. Правят се, с цел да се изпълнят задачите на Националния проект за възобновяване и резистентност. Касаят контрола, реализиран от наблюдаващи, предварителния надзор за правомерност, както и прелюдия наложителен надзор, реализиран от АОП. 

При избора на външен наблюдаващ министърът може да употребява сегашния лист специалисти, притежаващи професионална подготвеност по отношение на другите предмети на публични поръчки, които възложителите могат да употребяват при подготовката и провеждането на процедури. Може обаче и да изиска имена от съответната професионална организация.

Наблюдателите нямат право да взе участие в работата на комисията, нито да я съветват. Задачата им е съблюдават прецизно цялата процедура от край до край, в това число и дали в хода й не поражда спор на ползи. После рапортува директно на министъра, само че и на възложителя.

На наложителен надзор пред АОП минават всички поръчки със стойност над 5 млн. лева

На прелиминарен надзор по правомерност от вътрешния одит на съответното ведомство подлежат поръчките за над 5 млн. лева и тези, които са на стойност 10 или повече проценти от  последния бюджет на обществения възложител.

Конкретно за наблюдаващите - министърът на финансите ще дефинира специалисти, които да следят работата на комисиите при поръчки с особена трудност, засилен публичен интерес, свързани с сериозни инфраструктури и чиито стойности са над минималните прагове за възлагане посредством всички процедури, като се изключи обществено съревнование и директно договаряне.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР