За да не попаднат в ръцете на неонацисти, ливански бизнесмен

...
За да не попаднат в ръцете на неонацисти, ливански бизнесмен
Коментари Харесай

Цилиндърът на Хитлер

За да не попаднат в ръцете на неонацисти, ливански предприемач закупи няколко от персоналните движимости на Хитлер – против сумата от 600 хиляди евро. Скоро те ще станат владеене на израелска фондация. споделя:

Сгъваемият цилиндър на Адолф Хитлер, посребрено първокласно издание на " Моята битка ", принадлежало на райхсмаршал Херман Гьоринг, и коктейлната рокля на Ева Браун: продажбата на търг на предмети, притежавани преди време от високопоставени нацисти, породи голям брой рецензии - в това число от страна на еврейски организации. Аукционът се  организира на 20 ноември близо до Мюнхен. Европейската еврейска асоциация (EJA) изрази опасението, че организирането на сходно наддаване във време, когато дясното принуждение и антисемитските изказвания зачестяват, може да бъде употребявано от някои среди за агитация в " възхвала на нацистите ", както се изрази ръководителят на организацията равин Менахем Марголин.

За бъдещите генерации

" Да се махат един път вечно ", явно си е помислил и ливанският предприемач Абдала Чатила, който от години живее в Швейцария. Той получил по телефона предложения за разпродажбата на 10 предмета, принадлежали на Хитлер, измежду които цилиндъра за 50 000 евро, специфичното издание на " Моята битка " за 130 000 евро, табакера и пишеща машина. " Целта ми бе тези предмети да не попаднат в неверни ръце ", съобщи Чатила пред " Билд Цайтунг ". Той кардинално желал да ги унищожи след придобиването им, само че след това решил да ги подари на евреите. " Те са потърпевши най-вече от Хитлер - олицетворението на дявола. Сега те да вземат решение какво да вършат с движимостите. Мисля, че е значимо те да бъдат непокътнати като спомен, с цел да могат бъдещите генерации да видят, че Хитлер в действителност е съществувал. "

Говорителка на " Керен Хайесод " - организация, която събира дарения за Израел, удостовери в понеделник, че ще одобри предметите. " Ще се отнасяме към тях доста деликатно и ще решим какво да ги вършим ", съобщи тя.
 Моята битка Gulliver/Getty Images-->
" Първокласен доблестен жест "

Абдала Чатила би желал закупените движимости да бъдат изложени в музея на Холокоста " Яд Вашем " в Ерусалим - като " предизвестие към бъдещите генерации. Не би трябвало да се прави разлика сред религиите, културите и цвета на кожата ", уточни той. Самият предприемач не желае да има предметите - това били неща, които той в никакъв случай не би докоснал. Преди да ги съобщи на израелската фондация, въпреки всичко държи да бъде тествана тяхната достоверност. " Не бих желал в " Яд Вашем " да попаднат имитации ", споделя Чатила пред " Билд Цайтунг ". " Ще платя едвам когато произходът им бъде потвърден недвусмислено ", безапелационен е той.

В Европейската еврейска асоциация са изумени от " щедростта и солидарността " на Чатила и хвалят неговия " първокачествен доблестен жест ". Вълнуващо е, че към момента има хора, на които цинизмът им е непознат, и които схващат, че тези предмети в никой случай не би трябвало да бъдат употребявани за възвеличаване на нацисткото завещание, сподели равин Менахем Марголин. По думите му, Чатила е дал със своя жест извънреден образец на целия свят, намесвайки се в " страховитата и отблъскваща търговия с нацистки реликви ". От асоциацията са поканили предприемача да посети в края на януари Аушвиц. Там в границите на посещаване на 100 евродепутати той би трябвало да бъде награден за огромната доброта, сторена на европейската еврейска общественост.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР