За да може един малък град да просъществува толкова години,

...
За да може един малък град да просъществува толкова години,
Коментари Харесай

Някога в Самоков поминъкът е бил желязодобив, днес гордост са картофите и шевиците

За да може един дребен град да просъществува толкоз години, и то на съвсем 1000 м. надморска височина, в действителност трябват исполински старания, сподели пред Радио София Веселин Хаджиангелов , свързвайки името на Самоков с легендите за възникването и развиването му към големите механични чукове за извличане на желязо, наречени „ самокови “ или само-кове.

Хаджиангелов е уредник-археолог и шеф на Историческия музей в Самоков. А през днешния ден беше и хазаин на мобилното студио на Радио София.



„ В тези нелеки климатични условия единствено корави хора могат освен да оцелеят стотици години, само че и да слагат доста начала. Името се среща още в османските документи от XV век. Желязодобивът тук е бил главен занаят още от средата на първото хилядолетие преди Христа, та чак до началото на ХХ век. В днешно време самоковският картоф е горделивост и нарицателно освен в рамките на България. “

Веселин Хаджиангелов описа по какъв начин преди време при оповестяването на Руско-Турската война в края на XIX век в Опълчението се записват над 100 доброволци. Днес тези герои се помнят и има техен монумент.

Директорът на Историческия музей предложения гостите и жителите на Самоков да прегледат откритата нощес галерия с изящни самоковски шевици.

Самият район е средоточие и комбиниране на култури от македонския, шопския и граовския край, уточни Хаджиангелов.

С него беседва Божидар Янев.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР