За да бъде кучето здраво, щастливо и в добра физическа

...
За да бъде кучето здраво, щастливо и в добра физическа
Коментари Харесай

Колко пъти да храним кучето

За да бъде кучето крепко, щастливо и в добра физическа форма, то има потребност от няколко съществени неща - положително отношение, ангажиращи занимания, пълноценни разходки и уравновесено хранене.

И до момента в който положителното отношение се подразбирам а заниманията животното може да си ги обезпечи и единствено, то разходките и храненето на кучето са отговорност напълно на хората до съответния домакински любим.

От години пазарът предлага голямо многообразие от качествени, пълноценни храни за всевъзможни домашни любимци, тъй че наличието на диетата не съставлява проблем.

Дозировката е съгласно килограмите на кучето и е разказана на опаковката на всеки тип кучешка храна, а при особени условия най-хубавото е консултация с ветеринарен доктор. За вас остава да се погрижите само за честотата на храненията. Колко пъти да храним кучето?

Колкото по-често, толкоз по-добре

Това ще бъде отговорът, в случай че питате самото куче. Вероятно би добавило и И щедро, апелирам! Истината обаче е, че в случай че храните кучето всякога, когато Ви се стори, че желае, то доста скоро ще придобие очертания и прелест на табуретка. Затова най-добре е да го храните по график и да игнорирате демонстрациите му. Оптималната периодичност на хранене се дефинира от няколко съществени фактора: възраст, килограми, здравословно положение и двигателен режим на животното.

Едно хранене дневно

 Изберете най-качествената храна за своето куче

Това е изцяло сполучлив вид за възрастно, крепко и едро куче. При този вид храненето на кучето наложително е вечер, след привършване на всички разходки, извършения и друга дейна физическа активност на животното. Кучешки лакомства денем не скапват режима - стига да не се окаже, че сумарното им количество приближава това на главното хранене!

Две хранения дневно

Те са целесъобразен вид за изцяло пораснало и крепко, само че дребно куче. Това е по този начин поради по-малкия корем. Разбира се, общото количество храна за по-дребното куче също е по-малко, в сравнение с за едро, и въпреки всичко по-добре да не принуждавате животното да изяжда цялата си дневна дажба на един банкет. По-добре я разделете на две хранения - след утринната и след главната за деня разходка. За изцяло пораснало се счита куче, навършило 18 месеца, а при изключително едри породи - 24 месеца. Недостигналите тази възраст кучета изискват напълно различен график на хранене, от време на време и над 5 хранения на ден.

Кученца до 3 месечна възраст

От една страна дребните кученца имат голяма потребност от сила и хранителни субстанции, а от друга - имат доста дребен корем. Това значи, че би трябвало да одобряват храна на дребни количества, само че постоянно! Между 3- и 5-месечна възраст кученцето би трябвало да получава храната си на четири или пет приема за денонощието. Между петия и десетия месец към този момент би било добре да не надвишавате 4 хранения на ден, а сред 10-ия месец и пълнолетието гладко би трябвало да достигнете до едно или две хранения на ден. Най-добре да задържите на 4 хранения до 12-ия месец.

Един значим подробност: породата!

 Породата на кучето е значима при установяване на храненето му

10 месеца е един тип основна възраст в тази ситуация. Ако кучето е от дребна порода, на 10 месеца то е доста покрай цялостното си физическо развиване, а на 12 на практика към този момент е пораснало, въпреки и да няма право да се развъжда, съгласно правилниците на клубовете. Куче от едра порода обаче е още младеж и му предстоят още доста физически промени - поради което и потребността му от кучешка храна е изцяло друга от потребността на куче, достигнало финала на растежа си.

Стари кучета

Специфичен режим изискват освен дребните и подрастващите, само че и доста възрастните кучета. Средната дълготрайност на живот зависи от породата и размера, а безпородните от време на време са същински столетници, и въпреки всичко куче, навършили 9 години, се счита за доста възрастно. Препоръчително е храната на възрастното куче да бъде давана на най-малко два, а още по-добре три приема за деня.

По-често от естественото

По-специално е и храненето на бременно куче. Бременността изисква нараснал енергиен и хранителен запас от тялото на майката, а в добавка към това растящите в утробата кученца от ден на ден притискат стомаха, поради което поемането на нормалните дози храна става в случай че не невероятно, то най-малко затормозяващо за животното. Затова дневната дажба би трябвало да бъде леко увеличена и разграничена на няколко приема. След раждането на кучето, до момента в който кърми дребните, кучето-майка би трябвало да получава съвсем удвоена дневна дажба. Добре е и броят на храненията на кучето да бъде по-висок от нормалното за зряло куче - примерно три или четири - с цел да не се постанова животното да се тъпче.

Специфичен хранителен график постановат и някои проблеми в здравословния статус. При сходна обстановка безусловно потърсете консултация с ветеринарен доктор!

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР