За четвърти път в Сливен ще се проведе фестивалът „Дни

...
За четвърти път в Сливен ще се проведе фестивалът „Дни
Коментари Харесай

„Дни на ромската култура“ за четвърти път в Сливен

За четвърти път в Сливен ще се организира фестивалът „ Дни на ромската просвета " на 27-28 август 2020 година, проведен от съдружие „ Ромска академия за просвета и обучение " в партньорство с Община Сливен.
В рамките на два дни е планувана разнообразна стратегия от събития, която ще покаже самобитната ромска просвета и еднаквост.
На 28 август в цитадела „ Туида " е концертът „ Посланици на положителното " с присъединяване на отбор „ Романи чълхъя " (Ромски звезди) с диригент Кольо Бондев, сливенската певица с голяма известност Бони, духов оркестър „ Карандила " и младата групировка „ Ромджаз " с началник Николай Кирилов.
В изложбата „ Ромско изкуство и занаяти " в държавна такса „ Стефан Киров ", която ще се открие на 27 август ще покаже произведения и на пловдивския създател със сливенски корен Александър Захариев - създател на плакати, отдадени на Световния ден на ромите 8 април и на илюстрациите на „ Ромски приказки - Романи масаля ", както и на Дора Куршумова, която ще взе участие с картини на фолклорна тема „ Вретенарки ".
Експозицията включва творби на художници и занаятчии освен от Сливен, само че и от цялата страна. След създателите са възпитаникът на Художествената гимназия в София Бадуля - Радослав Димитров, който има 10 независими изложения, Георги Стефанов от Лом - приключил Националната гимназия по приложно изкуство в Троян и художникът Светослав Борисов, неотдавна преподавател в Пловдив. Найден Михалев е най-младият сливенски художник, последовател на традицията на Обединен ромски съюз и на вуйчо си Петър Пенев.
Редом с ромските художници, картини показват и сливенската художничка Нели Маринова - взела участие в индийски ефирен формат, Диана Софрониева, която има 9 независими изложения, участия в изложения на СБХ у нас и в чужбина и от дълги години работи с ромски деца.
Събитието се провежда по план „ Социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Сливен " с бенефициент Община Сливен, финансиран по Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък " и от Европейските структурни и капиталови фондове.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР