За четвърти път от началото на войната американският държавен секретар

...
За четвърти път от началото на войната американският държавен секретар
Коментари Харесай

Блинкън пристигна в Киев, очаква се да обяви 1 млрд. долара помощ за Украйна

За четвърти път от началото на войната американският държавен секретар посети Украйна. На фона на нови съветски удари Антъни Блинкън се срещна с сътрудника си Дмитро Кулеба и с президента Володимир Зеленски.

„ Приветствах държавния секретар Блинкен в Украйна. Той стана първият мой сътрудник, който стартира деня си в Киев, отдавайки респект на починалите ни герои на Берковецкото гробище. Това е знак на почитание към всички украински воини, които са дали живота си за нашата независимост и правото ни на живот “, написа Кулеба в Туитър.

В столицата Киев Блинкън загатна за „ добър прогрес “ на украинската контраатака .
Искаме да се уверим, че Украйна има това, от което се нуждае, освен с цел да успее с контраофанзивата, само че и да има нужното в дълготраен проект. За да сме сигурни, че има възпиращи средства и мощен защитителен потенциал, тъй че експанзия като тази да не се повтаря повече.
Антъни Блинкън, държавен секретар на Съединени американски щати

По време на визитата се чака Вашингтон да разгласи нова военна помощ за Киев за 1 милиарда $. По-рано Зеленски разяснява, че Украйна ще разчита и на своята отбранителна промишленост.
Ще има нови доставки. Много значимо е, че ще стартираме да произвеждаме нашите оръжия и дружно с бойците сме определили няколко предпочитани позиции. Това е, което би трябвало да се направи. Това ще бъде направено.
Володимир Зеленски, президент на Украйна

Също в украинската столица министър председателят на Дания направи послание пред Народното събрание. Мете Фредериксен е разговаряла с Блинкън във трен на път за Киев, откакто по-рано Копенхаген даде обещание американски изтребители F-16 на украинските сили.

А от Кремъл обявиха, че поддръжката няма да се отрази на така наречен „ специфична военна интервенция “. „ Ще продължат да поддържат Украйна и ще водят тази война до последния украинец, без да жалят пари. Така го виждаме ние “, съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Междувременно Москва твърди за нови гърмежи на своя територия. А в Одеска област оповестиха за минимум една жертва след поредна съветска офанзива с дронове в региона на пристанищния град Измаил.

А Народното събрание на Украйна утвърди Рустем Умеров за нов министър на защитата на страната. По искане на Зеленски той ще заеме мястото на досегашния министър, Олексий Резников.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР