За четвърта поредна година България се срива в популярното изследване

...
За четвърта поредна година България се срива в популярното изследване
Коментари Харесай

България продължава да се срива в класацията Doing Business 

За четвърта поредна година България се срутва в известното проучване на Световната банка за изискванията за правене на бизнес в другите страни по света. Новият отчет Doing Business 2020, показан в сряда, подрежда страната ни на 61-во място сред Мексико и Саудитска Арабия в международната ранглиста и сред Косово и Украйна в районното нареждане. Предната година България бе на 59-а позиция, а още по-предната - на 50-а.

Проучването обгръща 190 страни, като " оазисите " за правене на бизнес са Нова Зеландия, Сингапур и Хонконг, а в Европа - Дания, Грузия и Англия.

Оценката за България обаче е направена, като се преглеждат изискванията за правене на бизнес единствено за София. За поредна година най-зле върху представянето на страната ни влияят времето и средствата, нужни на една компания (в случая складово помещение) да се свърже с електромрежата. Предприемачите би трябвало да преминат през 6 тежки процедури, което отнема впечатляващите 262 дни. Освен това начинанието коства към 60 000 лева - в пъти по-скъпо по отношение на приходите на глава от популацията спрямо множеството страни в Европа. Там свързването с електропреносната мрежа се прави приблизително за 100 дни, а в развитите страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз - 75 дни. По този индикатор България се подрежда на 151-во място, като по-зле от нас е Румъния. 

Продължава да е проблем откриването на компания, поради което сме класирани на 113-а позиция. Миналата година по този аршин България е заемала 92-ро място. Регистрацията на ООД в София лишава 23 дни, до момента в който в останалите европейски страни е приблизително 12 дни, а в най-хубавото място за правене на бизнес - Нова Зеландия, единствено половин ден. В случая най-продължителната процедура е регистрацията по Данък добавена стойност в Национална агенция за приходите - цели 12 дни. Една седмица пък лишава регистрацията на търговски обект в общината. Заедно със закупуването и регистрацията на касов уред регистрацията на компания коства най-малко 300 лева

Данъците у нас може да са ниски, само че България се подрежда на нежеланото 97-о място поради времето, което лишава заплащането им от страна на компаниите. Плащането на всички типове корпоративни данъци, локални налози за здания, коли и други такси към общината, Данък добавена стойност, осигуровки и винетки лишава на компаниите 441 часа годишно - два пъти повече, в сравнение с в Европа.

Тази година се утежнява позицията по индикатора " Получаване на заем " - от 42-ра преди две години до 67-а. Прехвърлянето на благосъстоятелност също е проблематично - минава се през 8 процедури и лишава 19 дни. По този индикатор сме на 66-а позиция. Най-добре страната ни се показва в категорията " експорт ", където се нареждаме на 21-во място.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР