За червеното цвекло е писано много. Със своите профилактични и

...
За червеното цвекло е писано много. Със своите профилактични и
Коментари Харесай

Знам, че червеното цвекло е полезно, но да го съчетавам ли с нещо? На сок или салата е по-добре?

За аленото цвекло е писано доста. Със своите профилактични и лековити свойства, към този момент и у нас, то съставлява един добре обявен артикул. Известно е, че усъвършенства положението при обменни болести, прочиствайки организма и регулирайки метаболитните процеси, работи удобно при сърдечно-съдова патология, като в това число снижава високите и рискови равнища на хомоцистеина, и не на последно място е едно от известните помощни средства при битката с онкологични болести.

Специфичното в състава на аленото цвекло е съществуването на група съединения, наречени беталаини. Те съставляват индолови съединения, които  при една част от растенията придават яркия им цвят, наред с една друга известна пигментна група, наречена антоцианини. Два са най-застъпените представители на беталаините в аленото цвекло – бетанинът – основният провинен за присъщия цвят и бетаинът. Смята се, че главно на беталаините се дължат множеството известни потребни свойства на това растение. Но таман, тъй като те съставляват мощно реактивни химически субстанции, техните молекули могат да имат и дразнещо деяние, когато са във висока централизация. Известно е, че  чист, несмесен прясно изцеден сок от алено цвекло може да провокира остри стомашно-чревни признаци, в това число гадене и повръщане. Тъкмо по тази причина би трябвало да се знаят няколко съществени правила при потреблението на този зарзават. Ако желаем да го употребяваме на фреш-сок, той наложително трабва да е разбъркан със доста количество от различен зеленчуков сок. Класическото комбиниране, което също така се счита, че потенцира потребното деяние на аленото цвекло е комбинирането му с прясно изцеден морковен сок. В сезона, когато разполагаме, можем да съвместим и с прясно изцеден сок от тиква. Количеството на аленото цвекло би трябвало да е към 10% от общото, което ще изпием. Препоръчителната дневна доза на сока от алено цвекло е до 300 мл., разбъркан по описания метод и разпределен в няколко приема.

Когато употребяваме алено цвекло в повсеместен тип, да вземем за пример настъргано като салата, тогава смесването му с различен зарзават – моркови, зеле,ряпа и други може да бъде в съответствие 50:50. Актуално през днешния ден комбиниране е наличието на аленото цвекло в състава на зеленото смути – до 20 % от общото количество. Смутито не е желателно да разреждате с вода, а с прясно изцеден морковен сок, сок от целина и/или краставица. Тъй като самостоятелната сензитивност е друга, а и с времето поносимостта пораства, рекомендацията е като начало да започнете с още по-малки количества( 1 супена лъжица) и последователно да увеличавате, изключително, когато се цели мощно депуративен (очистващ) резултат от отрови на организма.

Има рекомендации, при които сокът от алено цвекло престоява към 2 часа в ледник за инактивиране на дразнещите субстанции, само че по този метод губим и основна част от потребния резултат. Червеното цвекло обичайно може да се употребява и в термично обработен тип – варено или печено, като може да се съчетава с всички други зеленчуци. Активно биологични качества има обаче най-вече суровото цвекло.

Ето и рецептата на моето обичано „ Фреш Гаспачо “ с алено цвекло:

Н астъргани алено цвекло, моркови, ДОМАТИ, целина, нарязан МАГДАНОЗ и други зарзават по желание се пасират дружно с авансово смляни на паста ядки ( белен сусам, лющено конопено семе , бадем и др.). По предпочитание се прибавя авокадо и се подправя с  лимонен сок, джоджен, мента, копър, босилек , чесън . Препоръчително е да е без  без сол и лой !

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР