За броени минути бяха одобрени правилата за промени в Конституцията

...
За броени минути бяха одобрени правилата за промени в Конституцията
Коментари Харесай

Приеха правилата за промени в Конституцията за броени минути

За броени минути бяха утвърдени разпоредбите за промени в Конституцията в отраслова парламентарна комисия. Тя бе изтеглена по-рано от авансово заложения час, а осем члена осигуриха кворума й. В цялостно единогласие, с изключение на Мая Димитрова от Българска социалистическа партия, разпоредбите минаха. Eдинственото нещо, което бе регистрирано по време на комисията, бе за периодите, свързани с разглеждането на промените.

Първоначалната догадка бе, че след внасянето на плана за промени в Kонституцията, според самата конституция, тече едномесечен период. В него той не може да бъде гледан. Смяташе се, че по време на ваканцията периодите не текат и той е почнал от 1 септември и изтича на 30 септември.

След съвещания обаче се оказало, че това не важи и действително срокът си тече. Шефът на конституционната комисия Радомир Чолаков обаче посочи пред сътрудниците си, че въпреки всичко са в периода. Имат от един до три месеца, с цел да задвижат законопроекта след внасянето му в Народно събрание.

Реално промените касаят единствено един параграф, посочи след комисията ръководителят й Радомир Чолаков.

“Съгласно конституцията промени в нея стават на 3 гласувания. Такава догадка не е вкарана в Правилника за организацията и активността на Народното събрание, просто не е имало потребност. Винаги като се е изменяла конституцията, през 2006 г, през 2009 година

Народно събрание е приемало с преднамерено решение за правила по процедурата. Правиm това, което са правили предходните Народно събрание. Взехме разпоредбите, които са били употребявани през 2014 година На процедура няма основни разлики ”, изясни той.

Следващото съвещание на комисията ще е на 3 или 4 октомври.

Преди седмица Чолаков изясни, че Kонституцията би трябвало да бъде общо дело, а не работа на една парламентарна комисия, въпреки и значима. И разгласи, че внася план за решение за приемане на правила за законопроекта.

“Защото в самия устав на Народно събрание няма уредена процедура по какъв начин се гледа план за изменение на конституцията ”., беше конкретизирано.

“Там са 3 гласувания, процедурата е малко по-специфична. Винаги, когато са се правили промени на конституцията, са одобрявани такива правила ”, съобщи той.

Подписи под разпоредбите са положили ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, параф е положил и Гроздан Караджов от Има Такъв Народ, въпреки групировката му да се разгласи против идните промени.

На първо гласоподаване законопроектът се гласоподава по принцип и в целокупност и минава за признат с гласовете на 2/3 от болшинството. На второ е текст по текст. Третото е на законопроекта в целокупност.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР