За а последните десет години има заведени 28 граждански дела,

...
За а последните десет години има заведени 28 граждански дела,
Коментари Харесай

28 дела за АГ лекарски грешки за 10 години

За а последните 10 години има заведени 28 цивилен каузи, отнасящи се до специалността акушеро-гинекология. Това й отрежда второ място измежду най-често " съдените " специалности след хирургията. От тези каузи 43% приключват в интерес на пациента, 29% към момента са висящи и 28% са в интерес на болничното заведение или лекаря, против който са водени.

Тази статистика заяви за " Дневник " юрист Мария Шаркова, която е създател на новия уебсайт " Лекарска неточност " - половингодишен план, отдаден на събиране и анализиране на правосъдната процедура в региона на медицинските деликти ( " лекарски неточности " ). Потърсихме я за повече информация по тематиката след новината, че жена от Бургас, тъй като останала без детероден орган поради забавено лекуване на зараза след раждане със секцио.

Делата за повреден или изгубен орган са най-честите в тази компетентност. След това са тези за гибел на новородено и родилка и на трето място - за увреждане на новороденото поради погрешно водене на раждането. Най-голямото обезщетение, което е присъждано, е за гибелта на родилка в софийска болница, като на родителите й са присъдени по 110 000 на всеки, а за детето 200 000 лева

Има също и няколко каузи за забравени непознати тела по време на секцио, като при тях междинното обезщетение е към 30 хиляди лева, уточни адв. Шаркова.

От случаите на повредени или изгубени органи в гинекологията, най-често става въпрос за каузи за погрешно извършени интервенции, да вземем за пример довели да увреждане на прилежащи органи като уретер, от там и бъбрек. При уврежданията на новородените - най-често се стига до парализиране на крак (най-често ръка) или фрактура на краче при раждането, разясни юристът.

Освен цивилен каузи, от време на време против лекарите може да се заведе и наказателно дело, което се води от прокуратурата: за причиняване на гибел или средна/тежка телесна щета по несъобразителност. Такива каузи за интервала от 10 години са малко - към 20, като в по-голямата си част, към 70%, са приключили в интерес на подсъдимите, т.е лекарите са били оправдани.Санкциите от АГ делата са най-много финансови. Логиката на съда е, че това са пресъпления по несъобразителност, а не умишлени и за тях се постановат по-ниски санкции, разясни адв. Шаркова. При наказателните каузи, приключили с присъда за лекаря, които са по-малко от една трета от всички, нормално има условни присъди и отнемане от право да се упржанява специалността за период до три години, като настрана роднините могат да предявяват и цивилен иск за обезщетение. Засега има единствено една ефикасна присъда на АГ доктор - за гибел и на родилката и на бебето, само че тя не е доказана дефинитивно.

Макар че има и други престижи, които могат да постановат наказания върху провинените лекари, на процедура само наказателната присъда се оказва фактор за лишаване на лиценза за упражняване на наказаните. Иначе Централната етична комисия на Българския лекарски съюз има пълномощието да прави това и без решение на съда, като може да наложи неодобрение, санкция и лишаване на права. Това обаче очевидно не е процедура. Последната статистика от там е от 2016 година и демонстрира седем отнети лиценза за пет години обратно, и то единствено след правосъдни решения против съответните лекари.

Изпълнителната организация " Медицински одит " също може да постанова наказания (глоби на лекарите и имуществени наказания на болниците) за нарушение на правата на пациентите, неспазване на медицинските стандарти и други наредби в региона на опазването на здравето. В момента обаче в тази връзка има усложнения, тъй като последният стандарт по АГ беше анулиран от Върховния административен съд като незаконосъобразен и има спор в практиката дали тази анулация връща действието на остарелия стандарт или сега няма изобщо настоящ стандарт. Това затруднява работата на наказващите органи, добави Мария Шаркова.

Министърът на опазването на здравето също може да накаже доктор да не практикува за избран период, само че единствено при наново нарушаване.

Според адв. Шаркова тук е изключително значима ролята на Българския лекарски съюз. " Самоконтролът е доста значим за всяка една колегия. В последна сметка сходни нарушавания рефлектират върху отношението към всички експерти и в случай че няма ефикасен надзор, този проблем се задълбочава ", разяснява тя. Дава образец с други страни, където има така наречен peer review, в границите на който лекари-колеги преценят правилността на дейностите на лекаря и излизат с обективно мнение. " Целта не е да се замаже казусът, да се скрие грешката на правилото " да помогнем на сътрудника ", а в случай че има нарушаване това да се знае, с цел да се подхващат съответни ограничения. И тук не става дума за линчуване и унижение на експерта, а в действителност за възстановяване на системата ", споделя Шаркова.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР