За 70% от австрийските компании в България липсата на квалифицирана

...
За 70% от австрийските компании в България липсата на квалифицирана
Коментари Харесай

Австрийските компании са по-предпазливи в своите инвестиционни планове

За 70% от австрийските компании в България неналичието на квалифицирана работна ръка е най-голямото предизвикателство на пазара у нас. Това оповестиха от Advantage Austria/Австрийско комерсиално посланичество, което показа резултатите от своята обичайната годишна анкета измежду австрийския бизнес в България, която прави оценка капиталовия климат тук. Проучването е извършено с присъединяване на 68 компании в края на предходната година. Advantage Austria работи превъзмогване на дефицита на фрагменти, като поддържа дружно с австрийските компании в страната въвеждането на дуално образование - една идея за понижаване на младежката безработица, която обезпечава квалифицирана работна ръка на компаниите.

В срещата се включиха министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер, ръководителят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и Андреа Вике, дипломат на Австрия у нас.
„ Въпреки предизвикателните за бизнеса условия, свързани с пандемията и с растежа на цените на енергоносителите, представителите на австрийския бизнес в България въпреки всичко резервират оптимизъм във връзка с развиването на цялостния бизнес климат в страната “, означи Филип Купфер, търговски консултант в Посолството на Австрия, който показа резултатите. „ Налице е известна нерешителност във връзка с капиталовите им проекти, само че въпреки това фирмите търсят да наемат нови чиновници. “
Най-голям брой от австрийските компании чакат повече старания в битката с корупцията и престъпността, което удостоверява резултатите от минали години. За 60% от мениджърите изключително значимо е в страната да се организира предвидима икономическа политика.
По отношение на своите обороти над 50% от австрийските компании чакат нарастване, а делът на тези, които плануват понижение, спада от 17% на 15% за предходната година. Според изследването една трета  от компании чакат да наемат нови чиновници, а делът на песимистите в този раздел понижава от 10 на 7 на 100. По-предпазливи са австрийските компании в своите капиталови проекти, като една четвърт от тях чакат усъвършенстване през идните месеци.

" За мен и Министерството на нововъведенията и растежа е значимо да имаме открит разговор с българските и задграничните вложители. Когато идентифицираме проблем, той да бъде позволен допустимо най-бързо. По отношение на публичните поръчки, всички доста добре знаем, че у нас публични поръчки или не се организираха, или се организираха по извънредно злепоставен метод. Това е заричане на цялата ни администрация, да променим изцяло модела на това по какъв начин се харчат пари у нас за публични задания. " Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер, който участва на представянето на резултатите от изследване измежду австрийския бизнес в страната ни.

С вложения от 4.6 милиарда евро (според данни на Българската национална банка), направени от 350 компании, Австрия е вторият максимален задграничен вложител в България. Сред компаниите от тази страна, развили планове у нас, са A1, ЕVN, OMV, Vienna Insurance Group - Bulstrad, Uniqa, Mondi, Kronospan, Palfinger, Wienerberger, Sportalm и Baumit. Австрийските компании са освен измежду най-големите, само че и измежду най-стабилните работодатели в страната. Над 20 000 българи работят в тях.

България е в топ 30 измежду външнотърговските сътрудници на Австрия. Тази страна заема 13–то място в износа ни и 12-то място при вноса у нас. За 2020 година двустранният външнотърговски размер възлиза на 2.3 милиарда евро. От тях делът на търговията със артикули е 1.3 милиарда евро (от позиция на размера България е по-голям пазар на артикули за Австрия, в сравнение с да вземем за пример Сърбия и Гърция или страните от БРИКС - Бразилия и Южна Африка), а с услуги - 1 милиарда евро. От 2016 година България има позитивно комерсиално салдо с Австрия, което главно се дължи на динамичния български бранш „ Услуги “.

За десетте месеца на предходната година търговията ни се развиват доста динамично. Внос на артикули от Австрия пораства с 8.1% и е за 685 млн. евро. Износът на артикули от България за тази страна е на стойност 588 млн. евро и пораства с още по-голям ритъм (+38.6%). Търговията с услуги пораства и в двете направления.
Advantage Austria предлага на австрийските компании и техните интернационалните бизнес сътрудници всеобхватна палитра от услуги. Офисът й в София съставлява Стопанска камара на Австрия и съществува в България от към 60 години. Основната задача на бюрото е да спомага за непрекъснатото възстановяване и разширение на бизнес връзките сред двете страни. За тази цел се организират пазарни изследвания в разнообразни сфери, реализират се контакти сред австрийски и български компании, провеждат се участия в панаири и изложби и се организират редица други мероприятия.
 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР