За 7 месеца Марио Драги успя да постигне нещо, което

...
За 7 месеца Марио Драги успя да постигне нещо, което
Коментари Харесай

Спасителят в пандемията: Как Италия се изправи на крака

За 7 месеца Марио Драги съумя да реализира нещо, което в Италия до неотдавна бе немислимо: стопанската система на страната нараства най-бързо в цяла Европа, имунизационната акция напредва, в политиката царува непоклатимост. Как се стигна до това същинско знамение, споделя.

Преди броени дни италианският министър председател Марио Драги изнесе тирада в Bologna Business School – едно от редките му обществени участия в последно време. Той беше поканен да приказва за умрелия наскоро християндемократ Бенямино Андреата, с който Драги се познава още от университета. В речта си министър председателят приказва и за възприятието за дълг към страната и за публичната отговорност.

Когато Драги описваше стила на работа на починалия към този момент политик, мнозина в публиката бързо схванаха, че министър председателят в действителност приказва за самия себе си: " Той не се колебаеше да взема нужните решения, даже и те да бяха непопулярни. Работата е за това, с цел да се свърши. " За Марио Драги това е нещо напълно всекидневно, а зад мантрата " каквото и да коства това " прозира опитът му като началник на Европейската централна банка (ЕЦБ).
Спасителят в пандемията
 {{ otherArticle[0].article.title }}
Човекът, който в този момент има за задача да избави Италия получи пря...

Да изведе Италия от пандемията и от икономическата меланхолия – това беше задачата на Марио Драги, откакто през февруари беше поканен от президента да заеме премиерския пост. В пандемията Драги първо наложи още веднъж непълен локдаун, а в този момент вкарва така наречен " Зелен паспорт " на работното място – доказателство за сложена ваксина или осъществен тест за ковид. Италия към момента е единствената страна с сходна мярка в Европа, само че за Драги тя е безусловно нужна. Все отново той желае родината му още веднъж да си стъпи на краката.

И ето, че 7 месеца след встъпването му в служба имунизационната акция в Италия напредва по-бързо от тази в Германия. Освен това стопанската система на страната нараства най-бързо в цяла Европа, италианското машиностроене създава съвсем два пъти повече, в сравнение с през предходната година, а съвсем всяка втора компания в страната усилва вложенията си.
Стабилността се завръща

" Ново италианско знамение? " – сходни заглавия може да се видят в доста от огромните вестници. Те към момента употребяват въпросителния знак. Но настроенията още веднъж са оптимистични. Със своя спокоен и пореден управнически жанр 74-годишният министър председател избавя Италия и я изважда от рецесията. Професорът по политика от университета ЛУИС в Рим Джовани Орсина не крие хвалебствените си думи по адрес на Драги: " Големи пълномощия, забележителни качества да борави с власт и добър интернационален имидж. С това той изпъква над всички други министър председатели през последните години ".

И болшинството италианци споделят тази оценка. Те виждат, че най-сетне някой се захваща крепко за работа и извършва обещанията си. Актуалните социологически изследвания удостоверяват тази висока оценка: италианският министър председател се употребява с доверието на над 2/3 от жителите.

При Марио Драги Италия внезапно демонстрира изненадваща политическа непоклатимост. Въпреки непопулярните ограничения политическите партии си кротуват, а с бързи и умели дейности държавният началник съумява да се оправи даже и с обичайно недоволната дясна " Лига ".
Ще се задържи ли Драги по-дълго?

Марио Драги се появи през февруари като последната вяра, когато партиите в страната към този момент бяха изчерпали всичките си благоприятни условия за сформиране на държавно управление – посред пандемията, напомня проф. Орсина. " Партиите трансферираха на външно лице отговорността за намиране на излаз от изключителното състояние и политическата неустойчивост в страната. И към този момент няколко месеца този външен човек има цялостна независимост на деяние ", споделя наблюдаващият.

Проф. Орсина не изключва опцията Драги да се задържи и по-дълго в ръководството – " или като президент на републиката, или с някаква друга функционалност ". Международно той се употребява с висок престиж, а при идната промяна на ръководството в Германия, а евентуално и във Франция, в Европа виждат в лицето на Драги бъдеща водеща фигура. Италия също се нуждае от Драги – с цел да резервира спокойствието на пазарите макар високите отговорности на страната.

А дали самият Драги желае да остане по-дълго в ръководството? На всички спекулации по отношение на политическото си бъдеще той дава отговор в типичния си жанр – с безмълвие.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР