За 4 месеца напред т.е. до края на март 2022

...
За 4 месеца напред т.е. до края на март 2022
Коментари Харесай

Помощите от държавата заради скъпия ток стават различни

За 4 месеца напред т.е. до края на март 2022 година ще бъде обособен общ запас от над 1,5 милиарда лв. държавна помощ поради високите пазарни цени на тока. Това стана ясно от конференция на министъра на енергетиката Александър Николов.

От думите на Николов стана ясно, че помощта ще отиде в няколко посоки:
Цената на тока на енергийната борса с нов връх
Цената на тока с доставка през днешния ден доближи равнище от 670 лв. за мегаватчас на енергийната борса. Така беше подложен нов връх...
Прочети повече
1. За бизнеса - става въпрос за предприятията, които купуват ток на борсата. За да получат такива предприятия помощ, те би трябвало да са купували ток за над 185.59 лева за мегаватчас. Помощта се пресмята по този начин - 75% от разликата сред междинната цена на борсата за даден месец и 185.59 лева за мегаватчас. Т.е., в случай че междинната месечна борсова цена е 250 лева за мегаватчас, то помощта е 75% от (250 - 185 = 65 лв). Помощта обаче не може да надвишава 30% от действителната средномесечна цена на борсата. Общо страната чака над 900 млн. лв. помощ в това направление.

2. За ЕРП-тата и държавния Електроенергиен систематичен оператор (ЕСО) (мрежовите оператори - 350 млн. лева Идеята е по време на мораториума да не натрупат в допълнение загуби - пояснение за казуса със загубите ТУК!

3. 200 млн. лв. за консуматори на природен газ на контролиран пазар т.е. това са крайни доставчици и топлофикациите.

Общо държавната помощ ще е към 1,5 милиарда лв., като пари ще се дават първо от Фонд " Сигурност " за енергетиката. Но сред 700 млн. лв. и 1 милиарда лв. ще дойдат от държавния бюджет - единствено че след детайлна инспекция за всяко искане и след нотификация към Европейска комисия, т.е. би трябвало разрешение и от Брюксел, с цел да няма проблем с непозволена държавна помощ. " При определянето на обезщетенията средствата от държавния бюджет ще бъдат последното употребявано перо, до което ще се прибягва едвам след потребление на всички останали вероятни разновидности ", сподели Николов.
Богомил Манчев: Правилно е да изнасяме електрическа енергия, не поддържам мораториума
" Обяснението за тренда в цената на тока е повишаването на природния газ и излъчванията. Въпреки АЕЦ Козлодуй, токът е подобен, какъвто се куп...
Прочети повече
Министър Николов разгласи, че потреблението на ток у нас регистрира растеж от 15% за последната година, до момента в който производството нараства с към 4%. Като цяло това е добър индикатор за растежа на Брутният вътрешен продукт, уточни той.

Министърът означи, че в цяла Европа има рецесия с цените на електрическата енергия и не можем да чакаме България като член на единния европейски пазар да поддържа доста по-ниски цени. Въпреки това за декември месец единствената страна с по-ниска цена от тока от нас е Полша, което се изяснява главно с енергийния микс там и обстоятелството, че 72% от електропроизводството ѝ зависи от въглищата.

Още: Новият енергиен министър се тормози от неналичието на по-евтин азерски газ и от ТЕЦ-а на Доган

Още от ИКОНОМИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР