За 33-ти пореден път ще се чества народната традиция “Пустове(“Сирни

...
За 33-ти пореден път ще се чества народната традиция “Пустове(“Сирни
Коментари Харесай

Две орди на “Сирни заговезни” в Смолян

За 33-ти следващ път ще се празнува националната традиция “Пустове ”( “Сирни заговезни ”), проведена от читалище „ Орфееви гори ” в смолянския кв. ”Райково ”. Общоградският празник ще се организира на 17 март (неделя) от 18 часа пред читалището, заяви неговият ръководител Цветанка Илиева.

B ĸoнцepтнaтa пpoгpaмa щe взeмaт yчacтиe читaлищнитe cъcтaви: opĸecтъp “100 ĸaбa гaйди ”, ĸлyб Xopо ”, cмeceн битoв xop, дeтcĸи и млaдeжĸи тaнцoви фopмaции, ĸлyб „ Зeвзeĸ “, фoлĸлopeн ĸвapтeт „ Aглиĸ ", фoлĸлopнa фopмaция " Зopницa ", дeтcĸи фoлĸлopeн ĸвapтeт, cмeceнa битoвa гpyпa и дp.

Ще лумне “Орада ” (ритуален огън), която ще възпламени “кабадалията ”, който след наддаване по откритата към този момент традиция изплаща правото си да я възпламени за здравето и благоденствието на всички. В този огън – знак на светлината, на зараждането на нов живот и пречистването се изгаря алегорично “злото ”.

Този ден – “Сирни заговезни ”, или “Пустовете ”, българинът посвещава на прошката, най-благородната човешка демонстрация. Ден, в който по-младите целуват ръка на по-възрастните, изричайки думите: “Прощавай! ”, а те им отвръщат: “Простено да ти е и от мен, и от Бога! ”.

“Пустовете ” на площадното пространство пред Народно читалище “Орфееви гори-1870 ” не престават с доста хора и забавление, тъй като идващото хоро е чак след 40 дни – на Великден.

Читалище „ Кирил Маджаров " в кв. Устово също кани в неделя, 17 март, от 18.00 часа на площада в квартала за посрещането на празника на всеобщото помилван Сирни Заговезни, прочут още в националните традиции като " Прошка ".

„ Нека да прогоним злото, да си извиним, да се веселим, да осъществим сърцата си със светлина и обич, и да се хванем на кръшно хоро “, канят от читалището в Устово.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР