За 2 месеца са извършили над 20 манипулации, благодарение на

...
За 2 месеца са извършили над 20 манипулации, благодарение на
Коментари Харесай

Златните лекари на КОЦ-Бургас, за които отстраняване на рак на гърдата с гама сонда е детска игра

За 2 месеца са направили над 20 операции, с помощта на модерната техника, с която у нас само Онкологичният център разполага

Да чуеш диагнозата „ рак на гърдата “ евентуално е едно от най-стряскащите неща за дамите. Статистиката демонстрира, че сходно заболяване постоянно води до летален край, само че с придвижване на медицината и професионализма на лекарите, подлият тумор може да бъде надвит доста елементарно.

У нас само Комплексният онкологичен център в Бургас разполага с най-модерната техника за навременно открива на болестта и слагането на вярното лекуване.

Многоспектърният екип от специалиасти - доктор Олга Караджова – ядрена медицина, доктор Павел Хрусанов – хирург, доктор Красимир Кенолов – еластичен хирург и доктор Николай Киселков – хирург, са златната четворка на КОЦ-Бургас, които в действителност могат да върнат вярата за живот на всяка онкоболна жена.



Какво съставлява гама сондата и какво е нейното съответно приложение?

Това е диагностична процедура, която е извънредно значима и е добре да се ползва, тъй като тя определя степента на разпространяване на болестта и може да спести на пациентката обилни неудобства от използване на една оперативна интервенция.

След като има някакви подозрения за рак на гърдата, съществува логаритъм – диагностично лековит, който в продължение на най-много месец и половина би трябвало да обясни безусловно всички условия към тумора и в границите на това време да стартира съответното лекуване, което е идивидуално при всяка пациентка.

Приемаме, че туморът е потвърден и е ясно неговата биология. Това става с така наречен щанцова биопсия, след което идва моментът за стадиране на тумора, тъй като от това зависи и лечебното държание. Знаейки положението на лимфните възли под мишницата на болната гърда - дали са заболели или здрави, от това зависи последващото лечебно държание. До преди години това ставаше след така наречен лимфна дисекция – премахване на всички лимфни възли под мишницата, което беше обвързвано със обилни неудобства, рискови, свързани с затруднения – ранни или по-късни, които не престават до края на живота на пациентката.

Т.нар. сентинелни лимфни възли – това са стражевите лимфни възли – първите, най-близките до гърдата лимфни възли. Счита се, че в съвсем 100 % от случаите те са първите болни от туморните кафези, които циркулират в лимфната течност от момента на растежа на рака и на практика дават първите разсейки и най-много знак, че болестта се популяризира.

Именно с този апарат гама сонда, с който разполага КОЦ-Бургас, се откриват тези лимфни възли, след което се отстраняват хирургично и да се изследват. С това приключва на практика стадирането на болестта, след което към този момент е допустимо и съответно лекуване.

Съществуват способи, които дават ориентировъчна визия за здравето на тези лимфни възли. Това са клиничните прегледи, ехографската диагноза, позитронно-емисионна томография също би могла да даде информация, само че по този начин или другояче нито един от тези не могат изрично да открият положението на лимфните възли.

Така както откриваме дали един израстък е недоброкачествен или не е, става с микроскопско проучване, по същият метод е належащо микроскопско проучване на лимфен възел, което в кайна сметка изрично ще откри дали той е болен или не.

Съществува способ, с който тези първи лимфни възли по посока на мишницата, могат да бъдат открити, след което хирургът към този момент да се намеси отстранявайки ги, да ги съобщи на патолога и той да си каже мнението – дали става дума за здрави лимфни възли или заболели.

Този способ се назовава " маркиране ".   Това става с инжектиране на радиоактивно вещество към тумора, което се натрупва в първите лимфни възли. Тази процедура нормално се прави с премахване на първичния израстък. Разбира се, не всяка жена е подобаваща за сходна процедура. За да се предприеме такова деяние, би трябвало предварителната информация за положението на лимфните възли да демонстрира, че те в огромна степен на сигурност не са ангажирани от палогичния развой.

Инжектира се това вещество към тумора, като на идващия ден се прави така наречен „ картографиране “ – открива се с диагностична инсталация мястото на тези възли и тогава към този момент се намесва хирургът.

Какво съставлява хирургичната интервенция?

След картографирането на лимфните възли се прави един незначителен прорез в подмишничната ямка и със специфична гама сонда се установяват тези лимфни възли, които се смятат, че са първите по посока на разпространяването на тумора и са натоварени с парадеактивно вещество. Хирургът ги отстранява и се дават за микроскопско проучване . С това хирургичната интервенция, отстранявайки и самия израстък на гърдата, завършва.

Ако се окаже, че отстранените и изследвани лимфни възли, не са натоварени с туморни кафези, в действителност хирургичната интервенция завършва, което пък е извънредно щадящо за дамата и съвсем не води до някакви затруднения. Тогава към този момент можем да приказвал за цялостно стадиране на болестта , което подава информация какво лечебно държание да се предприеме.

" За да се реализира една такава процедура е належащо да има екип от диагностици по ядрена медицина, съвременна техника, хирург и патолог. В нашата болница има подобен екип, което дава опция за рутинна процедура да се организира това проучване. В международен мащаб това е златният стандарт за диагностициране положението на лимфните възли, което пък води до стадиране на заболяването. Това е нещо, което се прави от години в по-напредналите страни, в България, за жалост, се реализира на 2-3 места и КОЦ-Бургас е едно от тях. Освен за стадиране на болестта, гама сондата икономисва на пациентката извънредно доста неудобства. Процедурата не е натоварваща, понася се елементарно и в границите на два пациента може да бъде изписан в положително здраве, очаквайки резултатите от проучванията и започвайки в най-близко бъдеще своето съответно лекуване ", поясни хирург доктор Павел Хрусанов.

Или по различен метод казано:

Без специфичната съвременна инсталация гама сондата – при една онкоболна жена би трябвало да се отстраняват безусловно всички възли без значение дали в тях има израстък. С гама сондата се премахват конкретни лимфни заболели възли, а съвсем 99 % е несъмнено, че в останали лимфни възли няма да има разсейки, защото при тях има нива и се счита, че в метастазите те не се прескачат. Ако гама сондата покаже, че на първо равнище има инфектирани възли и те се отстраняват, на второ равнище няма по какъв начин да има инфектирани. Това в действителност икономисва на пациентката операция, която би довела до отток на ръката,  нарушена сензитивност на кожата, двигателна болежка и тн. 

Именно съществуването на гама сондата и професионалният златен екип в КОЦ-Бургас може да и подсигурява, че една пациентка може да премине допустимо най-щадящо през сходно лекуване. 

" Показанията за тази процедура са съществуване на израстък до 5 см в гърдата, направени клиничен обзор, ехографско проучване, позиционно емисионна томография, при които информацията е, че лимфните възли не са наранени от туморния развой.

Ако се окаже, че при някои от тези проучвания, че е налице засягане от туморния развой, използването на процедурата с гамасондата става безсмислено. Започва се химиотерапия и в следствие пациентката би трябвало да се подложи на оперативно остраняване на всички лимфни възли под мишницата.

Ако при използване на процедурата и микроскопскоро излседване на лимфните възли се откри, че са налице така наречен „ микрометастази “, това допуска към момента неспособност за разпръскване на процеса в по-далечни лимфни възли, не е належащо да се прави лимфна дисекция. Алтернативата тук е облъчването с лечебна цел на подмишничната ямка ", сподели още д-р Павел Хрусанов
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР