237 информационни кампании, насочени към различни целеви групи от населението,

...
237 информационни кампании, насочени към различни целеви групи от населението,
Коментари Харесай

Д-р Кондева: За три години са проведени над 230 информационни кампании за РМШ

237 осведомителни акции, ориентирани към разнообразни целеви групи от популацията, са реализирани за интервала от 2021 година до 16 април 2024 година Това излиза наяве от междинния доклад на Националната стратегия за първична профилактика на рака на маточната шийка в България, представен от служебния здравен министър доктор Галя Кондева в отговор на въпрос на депутата от ПП-ДБ Иван Белчев.

41 акции са били за родители и учебен личен състав (учители, психолози, логопеди); 21 – за общопрактикуващи лекари (ОПЛ); 62 – за различен медицински личен състав (от детски и образователни заведения); извършени са 60 осведомителни акции със здравни посредници и 53 — с локални представители на професионални медицински и педагогичен сдружения.

Допълнително през интервала са извършени 1468 осведомителни срещи, като от тях 467 са с родители и учители в страната, 499 срещи с ОПЛ, 369 срещи с различен медицински личен състав от детски и образователни заведения и центрове, 108 срещи със здравни посредници и 25 срещи със чиновници от РЗИ, студенти от медицински колежи и университети.

425 образования и семинари са извършени през интервала. Те включват онлайн образования и мултимедийни презентации като 177 от тях са били с родители и учебен личен състав, 79 с ОПЛ, 62 с различен медицински личен състав от детски и образователни заведения, 60 със здравни посредници, а 47 с локални публицисти и студенти от колежи и университети.

Д-р Кондева добавя, че Министерство на здравеопазването не разполага с информация какъв брой от общопрактикуващите лекари са се свързали по-късно с родители на девойки от целевата група.

В отговор на въпрос какъв е броят на създадените, издадените и публикуваните осведомителни и обучителни материали, включващи аудио- и видеоклипове и филми, предопределени за обособените целеви групи, и каква част от тези материали действително е достигнала до девойките на възраст сред 10 и 13 години, доктор Кондева декларира, че публикуваните осведомителни и обучителни материали общо са общо 51 333 както на книжен, по този начин и на електронен притежател. За разпространяването им са употребявани и електронните страници на учебни заведения, на районните ръководства на образованието, на Българския червен кръст и други

От тях 29 749 материали са предоставени на родители на девойки от целевата група и учебен личен състав (на книжен притежател, на електронен притежател - флаш памет, на подаден авансово персонален електронен адрес - дружно с линкове към достоверни източници на информация), 6 463 материала са предоставени на ОПЛ, 13 374 - на различен медицински личен състав, 1 102- на здравни посредници, 645 материала са публикувани измежду личния състав на лечебни заведения.

Извън общия брой на публикуваните осведомителни и обучителни материали специалистите от РЗИ са взели участие в 24 изявленията в локални медии, 2 конференции, направени са 54 изявления за уеб страниците на РЗИ.

В умозаключение министърът отбелязва, че през 2023 година Министерство на здравеопазването е създало профилиран уебсайт за имунизации - „ Плюс Мен “, на който е оповестена вярна и научно обоснована информация за имунизациите и имунизациите, в това число и за имунизациите против човешки папилома вируси.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР