За 15 години здравният статус на българите търпи големи промени.

...
За 15 години здравният статус на българите търпи големи промени.
Коментари Харесай

СЗО: България има напредък в здравеопазването, но пушенето и затлъстяването са сериозен проблем

За 15 години здравният статус на българите търпи огромни промени. Има отчетливо усъвършенстване в статистиката за смъртност на новородени и смъртност при произшествия, както и повишение на междинната дълготрайност на живота на популацията, обаче сериозните рискови фактори за всевъзможни хронични и злокачествени заболявания като тютюнопушенето, затлъстяването, неприятното хранене и застоелия метод на живот, не престават да обгръщат огромна част от хората и да заплашват здравето им.

Това е изводът от нов обстоен отчет на Световната здравна организация, направен за България. Организацията съпоставя формалната здравна статистика за страната от 2000 година с тази за 2014 година и 2015 година и извежда трендовете. Докладът беше показан в Министерството на здравеопазването през днешния ден от педставители на българския офис на СЗО и националните здравни служби.

Според данните смъртността на бебета , което е един от най-съществените индикатори за успеваемостта на всяка здравна система, е намаляла съвсем на половина за проучвания интервал. Друга добра вест е, че продължителността на живота на българите се е нараснала с повече от 3 години за последното десетилетие, достигайки 71.4 години при мъжете и 78.7 години за дамите. Въпреки това то към момента е под междинното за Европа и Европейски Съюз, което надвишава 80 години.

По думите на държавния основен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев, по-важният индикатор обаче е какъв брой време от живота човек е в положително здраве и те също са относително положителни за страната ни - 63.8 години за мъжете и 69.2 година за дамите, или приблизително 66.4 години . За съпоставяне за Западна Европа този индикатор е 68.1 години.

България обаче продължава да е водеща по тютюнопушене с 36% пушачи измежду популацията през 2014 година Консумацията на алкохол пък се е нараснала с 24% за проучвания интервал.

Хората с наднормено тегло също към този момент са повече - близо една трета от популацията (59.1%). Отчита се растеж на затлъстяването, каквато е и наклонността за целия свят, само че дружно с това се усилва заболеваемостта от онкологични заболявания, а тази от сърдечно-съдови заболявания , въпреки и да понижава, е към момента доста по-висока (1.5 пъти) от цената за Западна Европа и е към момента причина номер едно за преждевременна гибел в страната, означиха експертите.

Освен всичко друго, българите показват ниско задоволство от живота . Индексът за задоволеност на жителите на България е 4.4 от 10 вероятни точки.

" Основният извод е, че всеки ръководещ, всеки правещ политики в региона на опазването на здравето, би трябвало да бъде наясно, че в центъра на здравето не е лекуването на заболявания, а е тяхното попречване. Наливането на пари единствено в лечебни заведения, единствено в медикаменти, единствено в нова техника, е належащо, само че не е задоволително изискване и не може да реши здравните проблеми на една нация. Нещата са доста ясни и навързани - тютюнопушене, алкохол, наднормено тегло, обездвижване, стрес. Резултатът е тази дълготрайност на живота, която е към момента доста по-ниска от междинната в Западна Европа ", разяснява доктор Кунчев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР