За последните две години МБАЛ-Девин е успяла да привлече трима

...
За последните две години МБАЛ-Девин е успяла да привлече трима
Коментари Харесай

И МБАЛ-Девин се сблъсква със сериозен дефицит на медицински сестри

За последните две години МБАЛ-Девин е съумяла да притегли трима млади лекари. Двама от тях са от района и се надяваме да има бъдеще за опазването на здравето тук. Това сподели пред радио „ Фокус “ изпълнителният шеф на болничното заведение Радка Грозданова.

„ Въпреки това лекарите при нас не са задоволителни. Наясно сме с големия недостиг на медицински фрагменти като цяло в страната, а за нашите отдалечени региони това е още по-голям проблем. Засега съумяваме да бъдем обезпечени откъм лекари, само че сме на санитарния най-малко. Необходими са ни още фрагменти. Особено обезпокоителен е фактът с неналичието на медицински сестри. Освен че при нас имаме незаети места и ни трябват незабавно още медицински сестри. Другият проблем е, че и тези, които сега работят в болничното заведение, са в пенсионна и предпенсионна възраст. Ежедневно поставяме старания за решение на тези проблеми, само че е доста мъчно “, разяснява Грозданова.

Тя посочи, че изхождайки от този изострен недостиг на медицински сестри, са положили старания да акредитират болничното заведение в Девин за практическо образование на такива фрагменти.

„ В момента организираме първата група за образование. Имаме контракт с Медицински университет – София за младежи, които нямат опция да пътуват в огромния град и ще им се организира онлайн образование, а практическото образование да бъде тук при нас. Искаме да са стимулирани, да видят, че това е една доста хубава специалност и те може да имат своето бъдеще при нас в Девин, където живеят. Тази акредитация ни дава опция и за медицински сестри, които не се образоват по тази линия, а учат в някой от медицинските университети, при нас да карат стажовете си и практическото си образование. За наслада имаме към този момент две сестри, на които им следва дипломиране и се надяваме да останат за в бъдеще. Малко е, само че с дребни стъпки, съгласно опциите ни, би трябвало да се стремим да решаваме този голям проблем, който е за цялата страна “, изясни Грозданова.

В момента МБАЛ-Девин има потребност от 11 медицински сестри, които да работят в болничното заведение. „ По отношение на лекарите имаме санитарния най-малко, само че трябват още. Хубаво е да имаме още един педиатър, тъй като когато са сами експертите, те би трябвало да бъдат непрекъснато разполагаем, а имат потребност от отмора. Имаме и остра потребност от ендокринолог сега. От всяка компетентност в случай че има още по един доктор, те ще си бъдат в помощ и по този начин няма да бъдат натоварвани тези, които са ни единствени експерти “, посочи изпълнителният шеф на болничното заведение.

Грозданова напомни, че още при повторното отваряне на болничното заведение в Девин през 2014 година община Девин е предоставила жилища, които да бъдат употребявани за лекари, които не са от региона, а са от вътрешността на страната. „ В това отношение общината е помогнала и има настанени лекари в тези жилища. Това е удобно за експертите, които идват да работят при нас. От тази година в Националния рамков контракт е заложено и да се подкрепят лечебни заведения, които са в отдалечени и труднодостъпни региони. Знаейки, че при нас активността е по-ограничена, се дава опция да се дават спомагателни целеви средства, които да подкрепят фонд работна заплата за тези лекари “, уточни Грозданова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР