Юристът Димитър Стоянов разкри пред Novini.bg какво следва според Конституцията,

...
Юристът Димитър Стоянов разкри пред Novini.bg какво следва според Конституцията,
Коментари Харесай

Юрист разкри пред Novini.bg какво следва, ако само Борисов подаде оставка

Юристът Димитър Стоянов разкри пред Novini.bg какво следва съгласно Конституцията, в случай че Бойко Борисов  Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г реши да подаде оставка като министър председател, а кабинетът се резервира. За това деяние загатна по-рано през днешния ден самият министър-председател по време на Националния съвет на ГЕРБ в София.

Конституционната процедура по подаване на оставка на държавно управление и образуване на нов състав на Министерски съвет, планувана в член 99 Конституция на Република България, отразява в себе си също по този начин нормативната рамка на член 111, алинея 1, т. 2 Конституция на Република България и наредбите на член 84, т. 6 и7 от Конституцията. Водеща роля тук имат президентът в лицето на президента и Народното събрание.

Борисов с самопризнание: Не желая да съм разединител, мога и да си потегли

Основните моменти, които следва да се уточнят, са няколко. Първо, когато министър-председател на Република България подаде оставка, тя „ влече “ след себе си оставка и на целия Министерски съвет, защото неговите пълномощия се приключват с приемане оставката на министър-председателя (чл. 111, алинея 1, т. 2 КРБ).

Министерският съвет продължава да е държавно управление в оставката и да извършва функционалностите си до избирането на нов Министерски съвет (чл. 111, алинея 3 КРБ), което се реализира при две вероятни хипотези. Едната е при ново държавно управление в границите на настоящия парламент, а другата е служебно държавно управление, което е назначено от президента (чл. 99, алинея 4 КРБ), когато не се избере нов кабинет от Министерски съвет.

Оставката на целия Министерски съвет или на министър-председателя, пораждаща оставка и на самото държавно управление, неизбежно задейства конституционната процедура по член 99, алинея 1 Конституция на Република България, която се реализира в рамката на настоящия парламент.

Президентът организира съвещания с парламентарните групи и разпорежда на претендент за министър-председател, посочен от най-голямата по-численост ПГ, да сформира държавно управление.

Кандидатът за министър председател би трябвало в 7-дневен период да предложи състав на Министерски съвет (чл. 99, алинея 2 КРБ). Ако той не успее, президентът разпорежда така наречен „ изследователски мандат “ на претендент за министър-председател, посочен от втората по-големина ПГ. Ако не се успее още веднъж или се върне мандата, то той се разпорежда на трета парламентарна група по желание на президента (чл. 99, алинея 3 КРБ).

При неспособност да се сформира ново държавно управление в границите на настоящата конструкция на Народно събрание, се отива на предварителни парламентарни избори и има длъжностен кабинет (чл. 99, алинея 4 КРБ).

Процедурата по сформиране на ново държавно управление в горепосочените хипотези и периода и пълномощията на служебното държавно управление е предмет на пояснение в границите на Решение № 20 от 20 декември 1992 година по к.д. № 30 от 1992 година, с което народни представители от 36-то Народно събрание насочат искане за наложително пояснение на Конституцията от страна на Конституционния съд.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР