Юри МИХАЛКОВДрамата на Украйна навлезе в нова фаза на високи

...
Юри МИХАЛКОВДрамата на Украйна навлезе в нова фаза на високи
Коментари Харесай

Украйна - жертва на Москва или на Запада?

Юри МИХАЛКОВ

Драмата на Украйна навлезе в нова фаза на високи обороти. Ако до признаването на независимостта на Донецката и Луганската национални републики (ДЛНР) от Русия на 21 февруари драмата минаваше за рецесия, след признаването тя прерасна във въоръжен спор, доколкото украинската войска ускори обстрелите против ДЛНР и предприе военни и диверсионни офанзиви против тях. А от 24 февруари с началото на военната интервенция на Русия против украинските сили към ДЛНР, драмата надвиши рамката на спора.

" Русия не възнамерява да окупира украински територии, а се застъпва за правото на народите на Украйна за самоопределяне ", съобщи Владимир Путин при оповестяването на интервенцията.

Ако съветските военни сили не имат намерение да завземат Украйна и по думите на депутата Леонид Слуцки се стремят да подкрепят двете самостоятелни републики, с цел да бъде изтласкана украинската войска надалеч от тях и да не заплашва живота на мирното им население, военната интервенция най-вероятно ще остане в границите на спор. Но доколкото едни военни дейности имат навика да се развиват на " автопилот ", не е изключено спорът да прерасне в огромна руско-украинска война. Макар Москва да твърди, че не нападна градове в хода на почналата интервенция, тя въпреки всичко нанася удари по военната инфраструктура на Украйна. Тоест ударите се нанасят по цели освен към ДЛНР.

Не без учредения Путин разгласи още, че ще се стреми към " демилитаризация и денацификация " на Украйна. Означава ли обаче това и промяна на властта в Киев с външна интервенция? И дали ще реализира това,

в случай че цената е война сред два народа

тъй като немалка част от украинското население е дрогирано с русофобия?

И откакто зад съперника му ще стои Западът, въпреки той от дълго време да бе оповестил, че няма да се намесва непосредствено във война против Русия. Но в нова фаза навлиза неговата хибридна война против Кремъл. И, нагледно казано, тя в действителност е война, а не просто хибриден спор.

Западът към този момент разгласи, че ще задейства " тежката артилерия " на глобите. Съединени американски щати постановат наказания върху суверенния дълг на Русия и банковата й система, което по думите на президента Джо Байдън значи, че Русия ще бъде лишена, или най-малко мощно ощетена, от интернационално финансиране. На собствен ред Европейски Съюз ще замрази съветските активи в общността и ще спре достъпа на съветските банки до европейския финансов пазар. " Ние ще отслабим икономическата база на Русия и нейната дарба да се модернизира ", закани се и лидерката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Може да се чака, че хибридната война ще ескалира в цяла Европа и най-много - на Източния фланг, където се намира страната ни, въпреки за нея към този момент да няма военни закани, както увери президентът Румен Радев.

Има обаче други опасности, свързани с въздушните и морските пътища, енергийните трасета, цялата система на доставки, с евакуацията на 4000 български жители от Украйна. Разединението на обществото ни по отношение на Русия и Украйна също поражда безпокойствие, въпреки да не е заплашително за страната ни. Първата реакция на Радев е прекомерно " натовска ", с цел да е уравновесена, както бе до неотдавна. Сегашната съветска интервенция е плод на многогодишните нарушавания на Минските съглашения от Киев, на военните провокации и дейности на украинската войска против ДЛНР, в това число и против мирни жители и обекти. Но не видяхме президентът ни или други наши държавници да се гневят от това.

Така или другояче, упованието на обществото ни е, че властта ще прояви зрялост и подготвеност да парира най-сериозните опасности за страната ни.

Погледнато световно, в Украйна кръстосаха шпаги

два мирогледа за света

Байдън опрости наклонността до конфликт сред демокрацията и автокрацията. Всъщност, това е точно опростяване с доза профанизиране на процеса: все едно да признаем, че в природата няма други цветове и багри, с изключение на главните седем. В сходна идеологическа задръстеност изпадна и посланик №1 на Европейски Съюз Жозеп Борел. На сегашната Мюнхенска конференция той съобщи, че Москва и Пекин целят " ревизирането на демокрацията " и желаят " да защитят суверенните страни от намесата на външни сили ". Според Борел това е " властнически опит " да се сложи суверенитетът на страната над " свободата, правата на индивида и хората ". Той отхвърля също метода, при който " критерият за успеваемостта на една демократична система би трябвало да бъдат практическите резултати, които тя носи на хората ", а не фактът, че тя " се построява върху свободата на избора и свободните избори ".

Явно Борел счита, че е споделил нещо доста умно, " далекогледо ", само че в действителност наподобява на водача на КНДР Ким Чен Ун, който преди години бе сниман на военни учения да гледа с бинокъл, само че извърнат назад. Точно с признаването на независимостта на ДЛНР съветската страна отбрани правата на жителите им да не бъдат убити, да приказват на родния си език, да живеят в мир и без боязън от украинските обстрели. Точно с този ход Кремъл сложи тези права над суверенитета на Киев да ги тероризира. И по какъв начин да отречеш ефикасността на Китай, който за 30 години извади от беднотия 700 милиона души и към този момент конкурира Америка като първа икономическа мощ.

Но, видяно световно, става дума и за нещо друго: за

хегемонизма на Съединените щати

и на зловредната им политика. Тази седмица пред организация ТАСС професорът по интернационалните връзки Хорхе Местре от Европейския университет във Валенсия сподели: " Мисля, че има две (страни), които носят забележителна отговорност за обстановката, до която в този момент стигнахме (в Украйна). От една страна, това е държавното управление на Съединени американски щати, а от друга държавното управление на Украйна. " Според него американската администрация " през цялото това време е слагала пръти в колелата на дипломацията ". А украинското държавно управление " систематично не изпълняваше споразуменията от Минск ". " Мисля, че обстановката, която се е развила сега, (можеше) да бъде избегната, в случай че Минските съглашения от самото начало се бяха спазвали ", разяснява Местре.

Ще стартира със Съединени американски щати. От тях страдат страни и райони, в това число и около Украйна, а злодейската им роля надалеч надвишава прътите в колелата.

Наскоро немското списание " Шпигел " цитира документ от английския народен списък, от който излиза наяве, че през 1991 година Съединени американски щати, Германия, Англия и Франция са провели среща в Бон, на която са стигнали до единомислещото мнение, че НАТО няма да се уголемява на Изток и " да извлича полза от изтеглянето на руските войски от Източна Европа ". Но идната година демократът Бил Клинтън хвърли в коша сделката и разгласи американската политика на " отворените порти " на НАТО. Последва приемането на няколко значими документа за европейската сигурност. Русия се подписа под клаузите, че всяка страна сама избира в какъв съюз да влиза, само че Съединени американски щати и страните от НАТО сложиха подписи и под клаузата за неделимостта на сигурността, което ще рече, че от новоприетите в НАТО страни не би трябвало да идва опасност за сигурността. Но

Америка и НАТО нарушиха тази уговорка

засилвайки военния си капацитет до границите на Русия, което я накара да се почувства застрашена.

В пъклените си проекти Съединени американски щати посегнаха и на Украйна. А тя е част от съветския свят. И тъкмо поради Украйна на Съединени американски щати най-вече ще им отива геополитическия етикет Сатанински Американски Щати. Първо, тъй като към този момент става пределно ясно какво е целял Вашингтон с въздействието си в Украйна последните 30-ина години. Злодейският план е бил да сглоби от тази страна една анти Русия. Една Русия, която да е враждебна освен на етнос от сходна кръвна група (украинците), само че вражеска и на рускоговорящи, и даже на етничеки руснаци. Една Русия, поради която ще се насъскат едни против други родители и деца, братя и сестри. Заради това Съединени американски щати насърчаваха Украйна против Минските съглашения, въпреки на думи да ги подкрепяха. Сатанинско и пъклено!

Киев пък играеше ролята на анти Русия до такава степен, че самичък се трансформира в опасност за териториалната целокупност на Украйна. Ако бе приложил Минските съглашения, в този момент ДЛНР щяха да бъдат в украинските граници и нямаше да има нито признание на тяхната самостоятелност, нито военна интервенция на Русия.

Сега на Запад изкарват Украйна жертва на " съветската експанзия ". Не е ли ясно обаче, че тя е жертва най-много на американския хегемонизъм.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР