Юнските загуби на златото, причинени от силния щатски долар, са

...
Юнските загуби на златото, причинени от силния щатски долар, са
Коментари Харесай

Мизерен юни за златото

Юнските загуби на златото, породени от мощния щатски $, са най-тежките на месечна база от ноември 2016-а. Тогава успеха на Доналд Тръмп на изборите в Съединени американски щати провокира съществени пазарни турбуленции.

Скъпоценният метал се обезцени с 3.6% през юни в контраст на доларовия показател, който записва три следващи месеца на облаги поради крамолите към световните търговски съглашения.

Всъщност цялото първо полугодие на 2018-а беше много бурно за златото. След като се търгуваше стабилно над 1300 щ. $ за тройунция от началото на годината, в средата на май цените потеглиха надолу и преди две седмици понижението се трансформира в свободно рухване. Инвеститорите обърнаха тил на златото и се насочиха към зелените пари и към щатските ДЦК, до момента в който оценяваха какво въздействие върху международния напредък ще окаже неизвестността, забулваща комерсиалната война сред Щатите и Китай. От тази настройка пък най-пълноценно се възползва американската валута, тъй като вложителите я избраха за водещо избавително леговище. Това косвено удари златото, чиито котировки по предписание се движат в противоположна посока на доларовите. Все отново анализаторите се надяват цените на скъпоценния метал да доближат стабилно дъно, когато инфлацията набере скорост и зелените пари стартират да отслабват.

Златото завърши през юни с цена от 1251.30 щ. $ за тройунция за контрактите с незабавна доставка и 1254.20 $ за тройунция за договорите за доставка през август.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР