юни посланик Херо Мустафа заедно с представители на Фондация Credo

...
юни посланик Херо Мустафа заедно с представители на Фондация Credo
Коментари Харесай

Херо Мустафа в тракийска гробница

юни дипломат Херо Мустафа дружно с представители на Фондация Credo Bonum, Министерството на културата и локални публични лица взе участие в представянето на приключения план по осъвременяване на експонирането на Тракийската гробница край Свещари.

Проектът е сбъднат с помощта на Посланическия фонд за запазване на културното завещание (AFCP), който даде над 330 000 лева за опазване на това културно благосъстояние, част от Списъка на международното културно завещание на ЮНЕСКО, тъй че бъдещите генерации да могат да му се любуват и възхищават.

Свещарската тракийска гробница е неповторим образец на Средиземноморската гробищна архитектура и притегля близо 50 000 гости всяка година.

Гробницата е издигната през 3-ти век пр.Хр., с цел да съхранява тленните остатъци на състоятелен гетски държател, който е бил заровен там дружно с конете си.

Най-забележителните украси в гробницата се намират в гробната камера – 10 женски фигури (кариатиди), чиито хитони са завършени като обърната палмета. Такъв тип статуи са неповторими за района.

Проектът, спонсориран от AFCP, включва експертно поправяне и възобновяване на значими елементи от експонирането на гробницата, както и инсталиране на професионално осветяване, просветителни експозиции и друга усъвършенствана туристическа инфраструктура.

Този план за запазване на културното завещание на България е последният от поредност планове, спонсорирани от Посолството на Съединени американски щати от 2002 година до момента, включващи: консервация на две християнски гробници от края на 4-ти век, преместени от централната част на София в Националния исторически музей; консервация на тракийска гробница от 4-ти век пр.н.е. в могилата Крън II в Долината на тракийските царе; реституция на Куршум джамия от 17-ти век в Силистра; консервация на антични подови мозайки от античната провинциална столица Филипополис от 3-ти век (днешен Пловдив); консервация на библиотеката и джамията на Осман Пазвантоглу от началото на 19-ти век във Видин; консервация и реституция на средновековната черква от 14-ти век „ Св. Йоан Алитургетос “ в град Несебър.

Общата стойност на вложеното от Посолството на Съединени американски щати в планове по запазване и запазване на българското културно завещание е над 2 000 000 лв..

Създаден от Конгреса на Съединени американски щати през есента на 2000 година, Посланическият фонд за запазване на културното завещание отпуска безплатни средства за запазване на културни обекти, предмети на културата и сбирки, както и форми на обичайно културно изложение като музика, танци и език, допълнително от 130 страни по света. Администриран от Центъра за културно завещание, в границите на Бюрото по просветителни и културни въпроси на Държавния департамент и финансиран от средствата на Дипломатическата и консулската стратегия, AFCP дава добра опция на Съединени американски щати да покажат своето почитание към културното завещание на други страни.

По време на събитието дипломат Мустафа съобщи: „ Съединените щати знаят какъв брой жизненоважно е да оказват помощ за запазването на тези обекти и културното завещание на България за бъдещите генерации и за нас е чест да бъдем ваши сътрудници в това значимо изпитание.... Нека нашият план послужи като осезаемо увещание за трайното партньорство сред българи и американци, които се сплотиха, с цел да защитят тази значима част от българската история във време на потребност. ”
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР