Чанаккале, перлата на Северо- Егейско море и отличителен рай за

...
Чанаккале, перлата на Северо- Егейско море и отличителен рай за
Коментари Харесай

В Музея на Троя

Чанаккале, перлата на Северо- Егейско море и характерен парадайс за пътeшествия, предлага на своите гости безчет прекарвания. В допълнение към ваканционите почивки море-пясък-слънце, водни спортове, къмпинг, колоездене и направления за вино, Чанаккале е дом и на наградения Троя Музей .

Чанаккале, въодушевяващ някои от най-старите митове в света и очевидец на значими исторически събития, е хазаин на Музея на Троя. В музея посетителите могат да видят исторически артефакти, датиращи от хилядолетна история до сегашното, което ни разрешава да научим за предишното.

Разположен на входа на античния град Троя, музеят на Троя е институция удостоена с награди. Спечелил е самопризнания за своята семпла, само че впечатляваща архитектура, както и за своите сбирки и изложбени концепции.

Музеят на Троя извежда Чанаккале на напред във времето като маршрут за просвета и изкуство

Древния град Троя е ситуиран в село Тевфикие в Чанаккале. Той е включен в листата на ЮНЕСКО за Световно Културно Наследство от 1998 година Като един от най-важните антични градове в света, той включва девет пласта и три хиляди години непрекъсната история.

Троя е дестинация за локални и задгранични археолози и историци, които се стремят да проследят следите на историята и да ги извадят на ярко. Уникалните и съкровища трансфораха Чанаккале в „ маршрут на културата и изкуството “, това стана с оповестяването на 2018 година за Година на Троя и последвалото пускане на музея на Троя.  

Пътуване към предишното с впечатляващи експонати в съвременна постройка

Музеят, обхващащ повърхност от 90 хиляди квадратни метра, вдъхва живот на магията на Троя. Съкровищата на античния град, разказан като място за подвиг, епична романтика и цивилизация, са изложени в конструкция на три равнища, където артефакти от археологически разкопки са показани в незабравим музеологичен метод.

Всички елементи са премислени, с цел да улеснят и обогатят преживяването на посетителите в музея. Преди те да влязат в изложбените площи, циркулационна лента на входа на музея предлага къса ориентировка в изложбите. Рампите оферират достъп до изложбените пространства, където термини, диаграми, чертежи и текстове се изясняват посредством интерактивни способи. Историите в музея, моделирани в 3D формат, придават несравнима дълбочина на презентациите.

Винаги ще помните прекарването си в музея на Троя

Влизайки в музея, посетителите са посрещнати от Илиада от Омир, един от първите поети в историята. Пасажи от епоса на Троянската Война са показани на шест езика и не престават със седем заглавия, които преглеждат надлежно историята на античния град.

Разделите озаглавени – „ Археология на региона на Троада “, „ Бронзовата Eпоха на Троя “, „ Илиада и Троянската Война “, „ Троада и Илион през античността “, „ Източният Rимски и Османски Периоди “, „ Историята на Археологията и следите на Троя “ показват неповторими артефакти от античния град Троя. Музеят, показващ разнообразни артефакти като статуи, саркофази, надписи, олтари, крайъгълни камъни, теракотена керамика, железни съдове, злато, оръжия, монети и декорации, се счита за един от най-важните модерни археологически музеи в света.

Удостоен със „ Специална Награда за Европейски Музей на Годината за 2020 година “, „ Специална Награда на Европейската Музейна Академия за 2020/2021 година “ и „ Почетна Награда “ всред 8 музея, този невероятен музей кани феновете на историята и посетителите на Чанаккале на открият магията на Троя.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР