ЮНЕСКО определи средновековните еврейски сгради в Ерфурт в Германия като обект на световното наследство

...
Комисия на ООН определи група от средновековни еврейски обекти в
Коментари Харесай

Комисия на ООН определи група от средновековни еврейски обекти в източногерманския град Ерфурт като световно наследство Обект на наследството

От Associated Press, 17 септември 2023 г., 11:48 ч. Саудитска Арабия, под егидата на Организацията на ООН за образование, наука и култура, ЮНЕСКО.

Местата на еврейското наследство в Ерфурт имат дълга история, но до голяма степен бяха забравени до сравнително скоро. След като погромите през 14-ти век прогониха голяма част от еврейското население на Ерфурт извън града, Старата синагога беше използвана като склад, а след това като ресторант и зала за танци. Историческото му значение е преоткрито и установено едва през 1988 г.

Ритуалната баня е била засипвана и използвана като мазе в продължение на векове и е била призната само заради историческия и културен произход през 2007 г.

„Еврейските паметници на Ерфурт са били почти забравени в продължение на векове“, каза Мария Бьомер, президент на германската комисия на ЮНЕСКО. „Тяхното преоткриване е страхотен подарък.“

Базираната в Париж ЮНЕСКО стартира списъка на световното наследство през 1978 г. Той включва широк набор от над 1000 обекта – от Акропола в Атина до Великата китайска стена — номинирани от съответните им нации.

Новината от неделя идва две години след като ЮНЕСКО призна за първи път обекти на еврейското културно наследство в Германия. Същата година тя добави така наречените еврейски обекти ShUM в градовете на река Рейн Майнц, Вормс и Шпайер към своя списък на обектите на световното наследство.

Изборът на ЮНЕСКО да добавете също така, че Ерфурт „има допълнителен важен принос за това общите корени на евреите и християните в Германия и Европа да станат видими и да бъдат запазени за бъдещето“, каза Керстин Пуершел, посланик на Германия в ЮНЕСКО, в изявление.

Включването на Ерфурт увеличава общия брой на обектите на световното наследство в Германия до 52.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР