Юлиан Вергов завладява Международния конкурс на предстоящото 25-о издание на

...
Юлиан Вергов завладява Международния конкурс на предстоящото 25-о издание на
Коментари Харесай

Юлиан Вергов превзема София филм фест - slava.bg

Юлиан Вергов превзема Международния конкурс на идното 25-о издание на София Филм Фест. Това стана ясно, откакто уредниците оповестиха кои са първите две заглавия, които ще влязат в конкуренцията. Това са „ Петя на моята Петя “ и „ Уроци по немски “, в които обичаният артист извършва основни функции.

„ Петя на моята Петя “ има дълъг път към огромния екран. Филмът, режисиран от Александър Косев по сюжет на Нели Димитрова и Валентина Ангелова, трябваше да открие СФФ предходната година, само че международната пандемия не разреши това да се случи.

Самият сюжет пък повдига завесата на предишното, с цел да показа на актуалните младежи Петя Дубарова и нейния гений.

Подходът в основаването на кино лентата е да свърже бъдещето с предишното. Историята е построена върху връзките и паралелите сред две тийнейджърки от друго време: Петя Дубарова и Петя Монова. Едната е дръзка и съвременна, а другата – както е показана във кино лентата – мъдра и митична.

„ Петя на моята Петя “ задава въпроси, а актуалната Петя от кино лентата би трябвало да открие своите отговори, сложена в обстановка сред живота и гибелта – дали да избере живота или да последва обичаната си поетеса Петя Дубарова…

Филмът има дотация от Националния кино център на нискобюджетна сесия и е подсилен от Община Бургас. Заснет е за по-малко от месец, напълно в морския град от оператора Иван Вацов. Продуцент е Николай Урумов, а ко-продуцент - Кръстьо Ламбев. Ролите са поверени на Алиса Атанасова, Александра Костова (познаваме я от ролята й в „ Маймуна “ на Димитър Коцев - Шошо), Алена Вергова, Юлиян Вергов, Ясен Атанасов, Албена Павлова, Васил Банов и други

С премия за най-хубав артист пък си „ потегли “ Вергов от Кайро, където наскоро бе показано второто заглавие – „ Уроци по немски “. Филмът е пълнометражен дебют за Павел Веснаков, в чиято биография влиза и приз Джеймисън за най-хубава българска късометражка от 2011 година („ Влакове “).

„ Уроци по немски “ е основан в копродукция с Германия (Moviemento и Heimathafen Film & Media) и споделя за два дни от живота на мъж на междинна възраст, изгубил своята еднаквост и решил да емигрира от България. Никола се пробва обезверено да възвърне връзките си с всички свои обичани хора единствено ден преди да отпътува. Освен Юлиан Вергов, във кино лентата вземат участие още Васил Банов, Елена Телбис, Стефка Янорова, Герасим Георгиев-Геро, Меглена Караламбова, Иван Налбантов и други

„ Моята метафора за Германия е смисълът, който липсва на от ден на ден хора у нас. Вманиачеността от заминаването оказва помощ на основния воин да осъзнае и види нещата, които има тук и на които не е обръщал внимание. Какво значение има къде отиваме, в случай че не се усещаме вкъщи си? Това търсене на чувството да се чувстваш вкъщи е в основата на пътя, по който героят в „ Уроци по немски “ се пробва да тръгне “, споделя самият Веснаков.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР