Южнокорейски изследователски екип разработи материал за екрани на електронни устройства,

...
Южнокорейски изследователски екип разработи материал за екрани на електронни устройства,
Коментари Харесай

Създаден е материал за вечно здрави дисплеи

Южнокорейски проучвателен екип създаде материал за екрани на електронни устройства, който може да се възстановя след повреди. Тайната на " заздравяването " се крие в микрокапсулите с ленено масло, включени в безцветния полиимид. Те се разрушават при несъмнено механично влияние и веществото отстранява локалните повърхностни увреждания при стайна температура.

Ето детайлности за създаването, показани от RT.com:

Съвместен проучвателен екип от Корейския институт за просвета и технологии (KIST) и университета Йонсей сътвори модифициран полиимиден материал със способността да се самолекува.

Изследователите си слагат за задача да разрешат казуса с нежните, постоянно повреждащи се екрани на електронните устройства. Разработката на учените е усъвършенстван прозрачен полимер, в чийто състав влизат микрокапсули, цялостни с ленено масло и също силикон. Полученият модифициран полиимид има способността да се възвръща независимо след напукване, драскотини и други повреди.

„ Успяхме да разработим самолекуващ се, прозрачен полиимид, който да се оправи коренно с физическите свойства и трайността на развалените полимерни материали и представихме области за приложение на този материал, да вземем за пример за основаване на гъвкави екрани и електронно съоръжение “, сподели екипът от разработчиците, представен от RT.

Полиимидният първоначален материал има изключителни механични, електрически и химични свойства. Той е транспарантен като стъкло, има висока здравина на опън, не се надрасква или поврежда даже след стотици хиляди прегъвания.

Тайната на самолечението е прибавянето на ленено масло, което постоянно се употребява при изобразяване. Ако подобен материал е развален, микрокапсулите с масло се разрушават, след което то запълва и " лекува " нужния сектор. При това, маслото се втвърдява при стайна температура, което отличава корейската разработка от множеството самовъзстановяващи се покрития, при които уврежданията се поправят единствено със мощно нагряване.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР