Южнокорейски апелативен съд разпореди Япония да обезщети група от 16

...
Южнокорейски апелативен съд разпореди Япония да обезщети група от 16
Коментари Харесай

Съд в Южна Корея разпореди на Япония да изплати обезщетения на жените за разтуха

Южнокорейски апелативен съд разпореди Япония да обезщети група от 16 дами, които са били принудени да работят в японски обществени домове по време на войната, отменяйки решението на по-ниско инстанционен съд, оповестява Българска телеграфна агенция.

Наследството от колониалното ръководство на Япония през 1910-45 година на Корейския полуостров остава политически внимателен въпрос и за двете страни, поради многото оживели " дами за утеха " – японски евфемизъм за жертвите на полово принуждение – които към момента упорстват Токио да сервира публични извинения и да изплати компенсации.

Двустранните връзки сред двата съдружника на Съединени американски щати от години са обтегнати поради половите похищения по време на войната и насилствения труд, само че президентът на Южна Корея Юн Сук-йол и японският министър председател Фумио Кишида се стремят да подобрят връзките сред Сеул и Токио.

В отговор на решението на съда японският заместник-министър на външните работи Масатака Окано привика южнокорейския дипломат Юн Дук-мин, с цел да изрази " мощен митинг ".

Шестнадесетте жертви заведоха делото през 2016 година, като желаеха 200 млн. вона (155 000 щатски долара) като отплата за всяка от тях. Но Централният областен съд на Сеул отхвърли делото през 2021 година, базирайки се на върховен имунитет - правна теория, която разрешава на страната да бъде освободена от цивилен иск в задгранични съдилища.

Върховният съд на Сеул обаче анулира решението на по-долната инстанция, като призна юрисдикцията на южнокорейските съдилища над японското държавно управление като ответник.

" Разумно е да се счита, че съществува общо интернационално право, което не признава имунитета на страната при нелегално деяние. Независимо дали действието е върховен акт ",  се споделя в изказването на апелативния съд.

Съдът също по този начин съобщи, че казусът попада в обсега на юрисдикцията на Южна Корея, защото ищците живеят в страната и са поискали обезщетение за дейности, които се смятат за " противозаконни " според нейното гражданско законодателство.

Токио съобщи, че въпросът е организиран според контракт от 1965 година, който възстановява дипломатическите връзки, и двете съседки са се споразумели да сложат " необратим " завършек на разногласието в съглашение от 2015 година

В изказване японският външен министър Йоко Камикава съобщи, че решението е в несъгласие с интернационалното право и съглашения сред двете страни, като го назова " такова, за което може да се съжалява и безусловно недопустимо. "

" Япония още веднъж настоятелно приканва Република Корея неотложно да предприеме подобаващи ограничения за поправяне на тези нарушавания на интернационалното право ", сподели тя.

Министерството на външните работи на Южна Корея съобщи, че сега изследва претекстовете в новото правосъдно решение, само че не даде повече детайлности.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР