Южноафриканският съвет за медицински проучвания (SAMRC) публикува първи клиничен доклад

...
Южноафриканският съвет за медицински проучвания (SAMRC) публикува първи клиничен доклад
Коментари Харесай

Първите клинични данни за Омикрон от Южна Африка са обнадеждаващи |

Южноафриканският съвет за медицински изследвания (SAMRC) разгласява първи клиничен отчет за хоспитализираните пациенти след появяването на разновидността Омикрон.

Той описва какво е положението на заразените две седмици след откриването на новия вид. Данните са настоящи към 2 декември и са за лечебни заведения в епицентъра на огнището на Омикрон - окръг Тшване в провинцията Гаутенг. Уточнява се, че не всички потвърдени COVID-случаи в локалните лечебни заведения са доказани за Омикрон, защото не на всички места се употребяват подобаващи за това проби, само че може обосновано да се допуска, че случаите са точно такива.

По-голямата част от пациентите в отделенията на Коронавирус не са били подвластни от О2. SARS-CoV-2 е бил инцидентна находка при пациенти, които са постъпили в болничното заведение по друга здравна, хирургическа или акушерска причина , е едно от основните заключения.

Тези наблюдения (пълния му текст можете да видите ) идват на фона на две противоречащи си тези за Омикрон - че протича по-леко от досегашните разновидности и че е доста по-заразен и към този момент провокира вълна от приети в болница в Южна Африка. Данните на SAMRC като че намират правдоподобно пояснение в поддръжка и на двете изказвания.

Докладът от ранния опит с Омикрон описва профила на пациентите в болничния комплекс Steve Biko/Tshwane District Hospital в Претория, в сърцето на област Тшване. Между 14 и 29 ноември там са признати 166 души с ковид.

" От значително значение е да се признае, че показаната тук информация за пациентите показва единствено първите две седмици на вълната " Омикрон " в Тшване. Клиничният профил на признатите пациенти може да се промени доста през идващите две седмици, като до тогава ще можем да вършим изводи за тежестта на болестта с по-голяма акуратност ", прецизират създателите на отчета.



*Данните в таблицата са момента фотография от 2 декември 2021 година

От 42-ма приети в болница пациенти на тази дата (2.12.2021) 29 души (70%) не са подвластни от О2. Това са пациентите, при които Коронавирус е открит инцидентно, откакто са постъпили в болница по друга причина. 13 пациенти са подвластни от спомагателен О2, от които 9 (21%) имат диагноза COVID-19 пневмония въз основа на композиция от признаци, клинични прояви, CXR и възпалителни маркери. На всички са предписани стероиди като главен способ на лекуване. Останалите 4-ма пациенти са на О2 по други медицински аргументи (2 преди този момент на домакински О2, 1 със сърдечна непълнота и 1 с доказана диагноза Пневмоцистна пневмония), написа в разбора.

Авторите означават, че това е картина, която не е следена при предходни талази:

" В началото на трите предходни талази и в хода на тези талази постоянно е имало единствено по няколко пациенти на притихнал въздух в Коронавирус отделението и тези пациенти нормално са били във фаза на възобновяване и са чакали да се позволи съпътстващо заболяване, преди да бъдат изписани. Коронавирус отделението се разпознаваше по това, че множеството пациенти бяха на някаква форма на кислородна терапия с непрекъснатия тон на назални катетри с огромен дебит или пиукащи аларми на вентилатори.

Има единствено 4 пациенти са под особено наблюдение и един в интензивното поделение. Броят на пациентите на двойна кислородна терапия, високопоточен назален О2 или неинвазивна вентилация (NIV) беше видимо по-висок при предходните талази. Това са неофициални данни, само че се удостоверяват от голям брой лекари, които преди този момент са работили в отделенията на Коронавирус в болничния комплекс.

От 38 възрастни, намиращи се в отделенията за Коронавирус на 2 декември 2021 година, 6 са били имунизирани, 24 не са били имунизирани и 8 са били с незнаен имунизационен статус. От 9 пациенти с Коронавирус пневмония 8 са неимунизирани, 1 е дете. Само един пациент на О2 е бил изцяло имунизиран, само че повода за кислорода е била хронична обструктивна белодробна болест. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР