Южноафриканският президент Сирил Рамапоса каза във вторник, че руският президент

...
Южноафриканският президент Сирил Рамапоса каза във вторник, че руският президент
Коментари Харесай

Президентът на Южна Африка: Русия и Украйна се съгласиха на африканска мисия за мир

Южноафриканският президент Сирил Рамапоса сподели във вторник, че съветският президент Владимир Путин и украинският му сътрудник Володимир Зеленски са се съгласили да одобряват група африкански водачи, с цел да обсъдят евентуален кротичък проект за спора , цитира думите му Ройтерс.

" Разговорите ми с двамата водачи демонстрираха, че и двамата са подготвени да одобряват африканските водачи и да обсъдят по какъв начин може да бъде комплициран завършек на този спор ", сподели Рамапоса на взаимен брифинг с премиера на Сингапур.

" Дали това ще успее или не, зависи от полемиките, които ще се проведат ", сподели той.

Рамапоса сподели, че мирният проект е подсилен и от водачите на Сенегал, Уганда и Египет, като добави, че генералният секретар на Организация на обединените нации, Съединените щати и Англия също са били осведомени за самодейността.

Вашингтон и Лондон показаха " внимателна " поддръжка за мирния проект, добави Рамапоса.
 Южна Африка убеждава, че не слага Русия над други страни
Южна Африка убеждава, че не слага Русия над други страни

Призовава за спокойно разрешаване на спора в Украйна

Неутралната позиция на Южна Африка не слага Русия над други страни. Това съобщи президентът на африканската страна Сирил Рамапоса, представен от " Ройтерс ".

Той още веднъж прикани за спокойно разрешаване на спора в Украйна.

Изявлението му идва на фона на от предходната седмица, че в края на предходната година съветски транспортен съд е натоварил оръжия от военноморска база в Кейптаун - изказвания, които провокираха дипломатически скандал.

, отправени от посланика на Съединени американски щати в страната Ройбен Бриджъти, който уточни и че високопоставени американски чиновници са " надълбоко загрижени " по отношение на оповестената от Южна Африка политика на неутралитет във връзка с войната на Русия в Украйна.

Южна Африка, която се въздържа при гласоподаване на резолюциите на Организация на обединените нации по отношение на войната на Русия в Украйна, твърди, че е безпристрастна във връзка с спора. Западните страни обаче я считат за на континента .

Страната е един от създателите на организацията БРИКС, дружно с Китай, Русия, Индия и Бразилия.

По-рано беше обявено, че южноафриканските управляващи на срещата на върха на БРИКС, която ще се организира в Южна Африка през лятото.

Причината е заповедта за арест на съветския президент, по обвинявания във военни закононарушения, осъществени в Украйна. Република Южна Африка е страна, признала МНС и следва да арестува Путин, в случай че той попадне на нейна територия .
 Лавров на посещаване в Южна Африка
Лавров на посещаване в Южна Африка

Претория е неутрална във връзка с войната в Украйна

 
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР