Южноафриканският параолимпиец Оскар Писториус, който уби приятелката си Рийва Стийнкамп

...
Южноафриканският параолимпиец Оскар Писториус, който уби приятелката си Рийва Стийнкамп
Коментари Харесай

От най-бързият мъж без крака до убиец: Оскар Писториус излиза на свобода

Южноафриканският параолимпиец Оскар Писториус, който умъртви приятелката си Рийва Стийнкамп точно на Свети Валентин преди 10 години, излиза от пандиза предварително.

На чуването в Претория, административната столица, където беше арестуван, магистратите постановиха, че Писториус ще бъде освободен на 5 януари 2024 година

Таня Коен, юрист на фамилията на жертвата удостовери пред NBC News предварителното освобождение.

Майката на Рийва съобщи, че не има вяра, че олимпийският спринтьор е бил оправдан и добави, че е загрижена за сигурността на други дами, откакто той излезе на независимост.

Изявлението ѝ беше прочетено от представител на фамилията пред съвещанието на комисията за предварително освобождение в Южна Африка. Майката твърди още, че въпреки да е дала прошка на Писториус, не има вяра на неговата версия за събитията, добавя CNN.

" Реабилитацията изисква някой да признае почтено цялата истина за осъщественото от него закононарушение и следствията от него.

Никой не може да претендира, че се разкайва, в случай че не е в положение да се ангажира напълно с истината. Ако някой не демонстрира разкайване, не може да се смята, че е оправдан. Ако не са оправдани, рискът от рецидив при тях е висок. ", добавя майката на жертвата.

Инцидент или съзнателно ликвидиране в Деня на влюбените

Спринтьорът с двойна ампутация, прочут като " Блейд Рънър " поради протезите на краката си, простреля смъртоносно партньорката си в Деня на влюбените през 2013 година

Тялото ѝ беше намерено с четири огнестрелни рани през заключената врата на банята в дома на Писториус.

Последвалият правосъден развой през 2014 година притегли вниманието на целия свят и постави завършек на кариерата на Писториус – най-известният състезател с увреждания в света, който записа името си в историята, състезавайки се на Олимпийските игри измежду здрави спортисти. 

Писториус твърдеше преди съда, че при трагичния случай е объркал приятелката си с апаш и я е прострелял по простъпка.

Първоначално той беше наказан на шест години затвор, само че прокурорите апелираха това, което нарекоха " шокиращо меко " наказване и присъдата беше увеличена. През 2017 година Върховният апелативен съд на Южна Африка го осъди на 13 години и пет месеца.

Като изискване в процеса на предварително освобождение Писториус се срещна с татко на Рийва през юни 2022 година Семейството ѝ се опълчи на освобождението му, защото отхвърли версията за убийството на щерка им.

Сега, защото 37-годишният Писториус към момента не е излежал цялостната си присъда, той евентуално ще носи електронно устройство за сигурност и ще му бъде неразрешено да напуща провинция Гаутенг, която включва Йоханесбург и Претория.

Според представителя на семейство Стийнкамп, представен от BBC, той ще би трябвало да посещава и лечебни сесии.

С гориво в кръвта

Оскар Писториус се появява на бял свят с вродено заболяване, поради което двата му крайници са ампутирани под коляното, когато е на 11 месеца. След шест месеца  получава първите си протези – решителен миг в живота му, както признава той.

" Вярвам, че точно в този миг от живота ми се е оформила моята персона и че фамилията ми е оказа помощ за полагането на основите на моята спортна натура и на индивида, който съм през днешния ден ", написа той в биографията си " Блейд Рънър ".

В един от най-ранните мемоари на Оскар, той се спуска по рид покрай дома си с картинга на брат си Карл, като двамата изпитват пристрастеност към скоростта през целия си живот - те са " адреналинови наркомани ", написа самият Писториус в " Блейд Рънър ".

Когато стената в долната част на хълма се обрисува пред тях, а картингът няма спирачки, Карл хваща протезата на Оскар, издърпва я и я вкарва в колелото, с цел да спре ненадейно автомобила.

Няма невъзможни неща

Това малко избавление не пречи на новата му взаимозависимост от висок адреналин.

Скоро стартира да се състезава с татко си на картинг. На 15-годишна възраст кара Голфа на брат си, а в зрелост случай с моторна лодка едвам не поставя завършек на живота му.

Тази гореща рискована настройка е насърчавана от фамилията му, което е твърдо решено, че увреждането  няма да го трансформира в непряк наблюдаващ на живота. В семейство Писториус, което живее в Йоханесбург, никой няма право да споделя " не мога ".

Години по-късно  води тима на Южна Африка на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Лондон през 2012 година Превръща се в първия човек с двойна ампутация, който се състезава на Олимпийските игри.

 

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР