Южноафриканската столица Кейптаун се оказа в невероятната ситуация да е

...
Южноафриканската столица Кейптаун се оказа в невероятната ситуация да е
Коментари Харесай

11 града в света, които могат да се окажат без вода

Южноафриканската столица Кейптаун се оказа в невероятната обстановка да е първият актуален град с риск да остане без питейна вода, предава BBC. Това е една последна илюстрация на проблем, аз който специалистите предизвестяват години наред - неналичието на вода.

 © Българска национална телевизия
Макар и 70% от повърхността на Земята да е покрита с вода, едвам 3% от нея е годна за пиянство. Над един милиард души по света нямат директен достъп до вода, а 2,7 милиарда имат проблем с достъпа до вода най-малко един път месечно. Според оценки на Организация на обединените нации, международното търсене на вода ще надвиши предлагането с 40% към 2030 година, поради човешката активност, климатичните промени и повишаването на популацията.

Ето за какво не е изненада, че Кейптаун е на върха на айсберга на водния проблем.
 Кейптаун - първият град в света, заплашен от цялостно безводие Кейптаун - първият град в света, заплашен от цялостно безводие
Обратното преброяване до „ деня нула “, когато чешмите ще пресъхнат стартира. Кейптаун в Южна Африка е първият град в света, който е заплашен да остане напъл...
САО ПАУЛО
Финансовата столица на Бразилия е измежду десетте най-населени градове в света. През 2015 година равнището на главния водоизточник на града спадна под 4%, а 21 милиона души имаха достъп до вода под 20 дни. Макар че водната рецесия да се счита за преодоляна, съгласно Организация на обединените нации тя се дължи на неприятно обмисляне.
БЕНГАЛ
Южният индийски град се трансформира в софтуерен хъб, поради което претърпява строителен взрив. Това слага водопреносната и отводнителната система под огромно напрежение, а съгласно отчети поради неприятната водна инфраструктура градът губи половината от питейната си вода. Индия също по този начин страда от съществено водно замърсяване, като съгласно скорошно изследване 85% от водата в езерата към Бенгал е негодна за пиянство.
ПЕКИН
Китай е дом на 20% от международното население и едвам на 7% от сладката вода. Според изследване на Колумбийския университет запасите на водата в Китай са спаднали с 13% за девет години от 2000 до 2009 година Също по този начин, поради замърсяването 40% от водата в Пекин е негодна даже за поливане.
 © БТАКАЙРО
Една от вените на човешката цивилизация - река Нил - сега минава през сложни години. 97% от питейната вода на Египет идват от великата река, само че африканската страна заема челните места по смъртност в резултат на замърсяване на водата. Към 2025 година страната ще изпита сериозен дефицит, рапортува Организация на обединените нации.
ДЖАКАРТА
Столицата на Индонезия е застрашена от повишаващия се океан като голям брой други крайбрежни градове, само че обстановката с прясната вода е влошена поради човешката активност. Едва половината от 10-е милиона поданици имат достъп до вода, поради което противозаконните кладенци са чести, а те са изчерпали ресурсите от подводна вода. Заради несъразмерното количество асфалт и бетон, подводните басейни мъчно се пълнят още веднъж с вода.
МОСКВА
Една четвърт от прясната вода се намира в Русия, само че столицата страда от съществено замърсяване на водата поради индустриалното завещание на Съюз на съветските социалистически републики. 70% от водата за Москва идва от източници на повърхността, а съгласно формалната статистика сред 35 и 60% от нея е нечиста.
ИСТАНБУЛ
Официално, Истанбул се намира в дефицит на вода от 2016 година насам. Към 2030 година ситуацията може да се утежни доста, предизвестяват специалисти.
 © Българска телеграфна агенция  Фонтаните във Ватикана пресъхнаха поради сушата в Рим Фонтаните във Ватикана пресъхнаха поради сушата в Рим
Властите във Ватикана започнаха да стопират водата в стотина фонтана, в това число два изящни водоскока в бароков жанр на площад Свети Петър. Причината -...
МЕКСИКО СИТИ
Значителна част от 21-милионния Мексико сити няма непрекъснат достъп до сладка вода. Градът няма надеждни пречиствателни системи, а поради неприятната нифраструктура 40% от питейната вода се губи.
ЛОНДОН
Изненадващо, преваляванията годишно в английската столица са по-малко от тези в Прага или Ню Йорк, поради което 80% от питейната вода идва от реките Темза и Леа. Към 2025 година градът ще стартира да изпитва проблеми с доставянето на вода, а към 2040 година ще изпитва сериозен дефицит.
ТОКИО
Макар че японската столица се радва на обилни превалявания, те са едвам в четири месеца от годината. Това постанова водата да се събира в цистерни и басейни, а 70% от водата в Токио идва от наземни източници.
МАЯМИ
Флорада е един от най-дъждовните щати в Съединени американски щати, само че Маями е изправен пред проблем. В началото на 20-и век блатата в покрайнината са пресушени, което води със себе си ненадейно следствие - океанската вода се смесва с подводните басейни и ги прави негодни за консумация. Макар че казусът е засечен още през 30-е години, солената вода продължава да прониква през построените бариери.
 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР