Южната ни съседка Турция безспорно винаги е била една от

...
Южната ни съседка Турция безспорно винаги е била една от
Коментари Харесай

Турция

Южната ни съседка Турция несъмнено постоянно е била една от най- привлекателните туристически дестинации за българите. Хубави курорти , богат all inclusive , космополитният Истанбул , близкият Одрин преимуществата не са малко. В последните години обаче те се усилиха с още една - евтиният шопинг .

Монетарната политика на президента Ердоган докара до сериозна обезценка на турската лира в последните години. Вследствие на несполучливите стопански промени на държавното управление цената на валутата се срина до историческите стойности от 11 стотинки за лира . Към 9 февруари една турска лира се разменя за 13 стотинки. Само за съпоставяне - 10 години по-рано - цената на валутата беше 3.87 лв. за лира.

Въпреки, че понижаването на лирата е придружено от галопираща инфлация , държавното управление в южната ни съседка подхваща систематични дейности за задържане на цените на главните артикули и услуги. Това прави доста артикули от 2 до 3 пъти по-евтини спрямо България.

Тази наклонност стимулира хиляди българи да минават все по-често границата, с цел да напазаруват на по-изгодни цени. Първият избор за шопинг туризъм, несъмнено, е Одрин. Разположен на 36 км от Свиленград, Одрин е най-близката точка за комфортен и бърз пазар. Известен със своя огромен пазар и молове, градът предлага разновидности за преференциална покупка на всевъзможни артикули. Маслини, сирене, перилни препарати, облекла, обувки...

Одрин несъмнено има какво да предложи и в туристически аспект . В града се намира най-голямата джамия в Турция - Селимие . Джамията, която е образец за живописен и архитектурен талант, е имала 1000 прозореца, само че през днешния ден един е зазидан и те са 999. Тя е и с най-високите минарета в Турция – 70.9м, а грандиозният ѝ купол е по-голям от купола на Света София в Истанбул. Одрин е прочут и с одринския дроб - локален деликатес, който наложително би трябвало да се опита.

Справка в най-големия портал за услуги в България - - демонстрира, че еднодневна шопинг екскурзия до Одрин би ни коствала сред 30 и 50 лева според от точката на тръгване. Шопинг уикенд с една нощувка в хотел в Одрин пък ще ни коства към 80 лева

“Най-често туристите избират да си закупят екскурзия до най-големия град в Турция - Истанбул , която обаче наложително минава през Одрин на връщане. Така хората съвършено комбинират културния и шопинг туризма в едно пътешестване ”, споделят от Grabo.bg.

Истанбул се намира на 550 км от София, а градът е елементарно наличен с кола или рейс по автомагистрала. Организираните екскурзии най-често са с 2 нощувки и нощен преход. Тръгването е в четвъртък вечерта, а на сутринта към 8 часа се идва в Истанбул. Цените на този вид комбинирани екскурзии стартират от 98 лева

Каква е действително разликата в цените сред Турция и България?

Хапването в ресторант от междинен клас е с 57% по-евтино в Один и с 43% по-евтино от ресторант от същия сан в българската столица София. Цените на главните артикули в Турция пък са по-ниски със приблизително 38% от тези в България, а при облеклата и обувките постоянно са до 2 или 3 пъти по-евтини. Причината за това е освен по-ниската стойност на лирата по отношение на лв., само че и фактът, че Турция е главен производител на огромна част от тези артикули. Градският превоз в Истанбул пък ще ви излезе на половин цена по отношение на София.

За какво би трябвало да внимаваме?

Въпреки че шопингът в Турция е доста по-изгоден от България, следва да обърнем внимание на някои елементи. На първо място туристите би трябвало да са наясно какъв е курсът на лирата за деня, защото валутата е нестабилна. Препоръчително е във всеки един миг да сте в положение да изчислите цената, която ви се предлага в български левове.

От друга страна в пограничните градове, в това число в Одрин, доста търговци изкуствено завишават цените, защото са наясно с прилива на шопинг туристи от България. Препоръчва се да избягвате да пазарувате съществени артикули в туристическите зони и да се насочите към общоприетите супермаркети, в които пазарят локалните. Така в действителност може да постигнете обилни спестявания.

Друг огромен плюс в Турция е, заплащания с кредитни и дебитни карти се одобряват в 99% от комерсиалните обекти.

От Grabo.bg чакат ползата към пътуванията до Турция да продължи през цялата година. Можете да разгледате всички най-хубави предложения за пътувания до Южната ни съседка.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР