Южна Корея направи стъпка към подобряване на отношенията с историческия

...
Южна Корея направи стъпка към подобряване на отношенията с историческия
Коментари Харесай

Ново предложение за прекратяване на споровете за принудителен труд между Южна Корея и Япония

Южна Корея направи стъпка към възстановяване на връзките с историческия си противник Япония , като разгласи по-рано през днешния ден проект за набиране на локални цивилен средства за компенсиране на корейците , спечелили компенсации в правосъдни каузи против японски компании , които са ги експлоатирали да правят насилствен труд по време на 35-годишното колониално ръководство на Токио . Планът отразява решимостта на консервативния президент Юн Сук-Йол да изглади напрежението сред двете народи и да затвърди съдействието в региона на сигурността сред Сеул , Токио и Вашингтон, с цел да може страната му да се оправи по-добре с нуклеарните закани от страна на Северна Корея.

Президентът на Джо Байдън приветства проекта като нова глава в съдействието и партньорството сред два от най-близките съдружници на Съединените щати и съобщи, че чака с неспокойствие усилването на тристранните връзки. Байдън добави, че водачът на Южна Корея и японският министър-председател Фумио Кишида подхващат значима стъпка , с цел да изградят бъдеще за корейския и японския народ , което е „ по-сигурно, по-безопасно и по-проспериращо “ . Въпреки, оптимизма на Байдън обаче предлагането провокира незабавна гневна реакция от страна на някогашните служащи, правили насилствен труд, и на хората, които ги поддържат. Те упорстват за директни и великодушни обезщетения от японските компании, както и за нови извинения от японското държавно управление.

Южнокорейският министър на външните работи Пак Джин съобщи по време на телевизионна конференция, че жертвите ще бъдат обезщетени посредством локална фондация , която ще се финансира от цивилен дарения . Той акцентира, че Южна Корея и Япония са изправени пред „ нова опция “ да преодолеят споровете си и да изградят постоянни връзки, насочени към бъдещето. Парк не посочи детайлности за това по какъв начин тъкмо ще се финансира фондацията, само че предишния месец Шим Кю-Сун, ръководител на Фондацията за жертвите на насилствена готовност от имперска Япония, която се занимава с репарациите, разгласи, че средствата ще дойдат от южнокорейски компании, които са се възползвали непозволено от контракта сред Сеул и Токио от 1965 година, който възстановява връзките им. Според исторически данни съглашението от 1965 година е било съпроводено от стотици милиони долари икономическа помощ и заеми от Токио за Сеул, които са били употребявани в планове за развиване, осъществени от огромни южнокорейски компании, в това число „ POSCO “, понастоящем международен стоманодобивен колос.

Отношенията сред Сеул и Токио от доста време насам са обтегнати от недоволството , обвързвано с бруталното ръководство на Япония на Корейския полуостров от 1910 до 1945 година, когато стотици хиляди корейци са били мобилизирани като насилствени служащи за японски компании или полови плебеи в ръководените от военните в Токио обществени домове по време на Втората международна война .

Техните разногласия се изостриха, откакто през 2018 година Върховният съд на Южна Корея разпореди на две японски компании – „ Nippon Steel “ и „ Mitsubishi Heavy Industries “ да обезщетят обилно някогашните корейски насилствени служащи или техните родственици. Япония, която упорства, че всички въпроси, свързани с компенсациите по време на войната, са били уредени според контракта от 1965 година, реагира яростно на това, като през 2019 година вкара непоколебим надзор върху износа на химикали, жизненоважни за полупроводниковата индустрия на Южна Корея. Тяхната омраза усложни напъните на Съединени американски щати да укрепят съдействието с двата си основни азиатски съдружници в изискванията на борба с Китай и Северна Корея. Притесненията за обтегнатите им връзки набъбнаха както в Южна Корея, по този начин и в Япония, изключително откакто предходната година Северна Корея одобри ескалираща нуклеарна теория и изстреля набор от ракети, някои от които способни да придвижват нуклеарно оръжие, което заплашва съществено околните страни от брутално поразяване.

Бившите служащи , принуждавани да правят тежък физически труд в предишното, и техните поддръжници и депутати от демократичната съпротива разкритикуваха проекта на държавното управление , наричайки го дипломатическа капитулация . Около 20-30 деятели се събраха наоколо до външното министерство на Сеул, като надуха клаксони, крещейки лозунги: „ Осъждаме държавното управление на Юн Сук-Йол “ и „ Оттеглете изказването! “ .

„ По принцип парите на южнокорейските компании ще бъдат употребявани за изтриване на правата за отплата на  експлоатираните служащи. Това е безспорна победа на Япония, която упорства, че не може да похарчи и 1 йена по въпроса за насилствения труд, “, написа във Фейсбук Лим Дже-Сунг , юрист, който съставлява някои от ищците.

Бонг Йонг Шик , специалист в сеулския Институт за севернокорейски проучвания „ Йонсей “, съобщи, че проектът на държавното управление е „ огромна политическа игра от страна на президента “ . Той добави, че Юн Сук-Йол евентуално е подложен на напън да ускори защитата на Южна Корея и военния съюз със Съединени американски щати, защото ракетните закани от страна на Северна Корея се усилват.

Чой Ън-Ми , специалист по въпросите, свързани с Япония, в южнокорейския Институт за политически проучвания „ Асан “, показа, че е било явно, че изплащането на компенсациите благодарение на трета страна е единственото реалистично решение за Южна Корея, защото страната има „ фундаментални “ различия с Япония във връзка с правосъдните решения от 2018 година

Понастоящем доста от някогашните служащи, правили насилствен труд, към този момент не са сред живите , а оживелите са на към 90 години. Сред 15-те жертви, участващи в правосъдните решения от 2018 година насам, единствено трима са живи сега.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР