Юен М. У. Сунг е китайка по рождение, но отскоро

...
Юен М. У. Сунг е китайка по рождение, но отскоро
Коментари Харесай

Номерът на китайката. Как България продава европейски паспорти

Юен М. У. Сунг е китайка по рождение, само че неотдавна е българска гражданка. Тя е получила български паспорт през 2018 година и към този момент има същите права като всеки българин - може да пътува и да работи свободно в целия Европейски съюз

Това е допустимо с така наречен "златни паспорти ", които България дава на вложители в страната, написа Полина Паунова в

Тази опция се появи през 2013 с претекстовете, че по този начин страната ще притегля повече вложения. Девет години по-късно към този момент е ясно, че към България не потекоха реки от пари, само че близо стотина души си "купиха " европейски паспорти.

Юен реализира задачата си относително бързо. Тя потегля “по пътя” на европейското поданство през 2016 година Избира така наречен краткотрайни вложения. Това значи, че не разкрива някакъв бизнес, а си купува Държавни скъпи бумаги (ДЦК) за 2 млн. лв.. Законът ѝ дава право незабавно да получи непрекъснато престояване. А след още година има право да изиска и да бъде натурализирана, т.е. да получи български паспорт.

Две години по-късно това към този момент е реалност и от 19 юли 2018 година Юен М. У. Сунг към този момент е българска гражданка. Както и останалите притежатели на "златни паспорти ", и Юен бърза да продаде Държавните скъпи бумаги, тъй като към този момент няма потребност да се прави на вложител. Така парите в българската стопанска система не са се нараснали, само че българските жители са се нараснали.

Г-жа Сунг обаче позволява на пръв взор дребна неточност в бързината да "освободи " парите си и да замине където е решила в Европейски Съюз. Затова сега българската страна е почнала процедура по лишаване на поданството на Юен М. У. Сунг. Малко по-късно ще разберете каква неточност е позволила китайката.

Свободна Европа разполага с документи, които демонстрират, че Сунг е един от шестте случая с очевидни нарушавания, които Държавната организация "Национална сигурност " (ДАНС) откри след сигнал от министъра на правораздаването Надежда Йорданова. През януари тя изиска от ДАНС да ревизира 19 случая на придобиване на българско поданство против вложения. В началото на февруари организацията стартира процедура за лишаване на българските паспорти на шестима души, поради “формално осъществяване " на процедурата по инвестиция или “явни нарушения”.

Нека се върнем още веднъж в 2016 година, когато Юен Сунг започва процедурата за придобиване на български паспорт. Тогава тя купува, един път през март и след това още веднъж през юни, държавни скъпи бумаги от една и съща емисия. Общата им стойност надвишава 1 млн. евро, т.е. - над 2 млн. лв..

Сунг прави това посредством капиталов медиатор. В същото време открива своя банкова сметка в Обединена българска банка (ОББ).

Защо тъкмо България

На пръв взор в дейностите на госпожа Сунг няма нищо ненормално. Купуването на държавни скъпи бумаги посредством капиталов медиатор е законна процедура. Според Закона за българското поданство това е и съображение за приемане на български паспорт, тъй като се води тип инвестиция в страната.

По-внимателен прочит на дейностите ѝ сочи обаче, че всички последвали стъпки от страна на китайската гражданка демонстрират единствено едно - тя няма никакво желание да влага в българската стопанска система, а желае да се снабди с български паспорт. Той дава на Юен Сунг и на другите прибегнали да сходна скица права, които има всеки европейски жител.

Паспортът на Европейски Съюз дава право за безвизово пътешестване, работа и престояване във всяка една от страните в целия 27-членен блок.

През 2016 година, когато Сунг стартира да прави нужните стъпки, с цел да получи български паспорт, с изключение на България единствено Малта и Кипър от страните в Европейски Съюз разрешават придобиване на поданство против вложения. Други европейски страни дават единствено право на престояване против вложения – така наречен "златни визи”.

България, Кипър и Малта бяха посочени като отрицателен образец от Европейската комисия още през 2019 година

„ Трябва да осъзнаем, че когато една страна продава поданство, тя продава европейско поданство. На процедура страната продава нещо, което не ѝ принадлежи “, сподели тогава еврокомисарката по правораздаването Вера Йоурова.

Брюксел изиска унищожаване на тази процедура. През 2020 година Кипър разгласи, че стопира схемата. Законово тя към момента е допустима в България и Малта.

Законът дава право на всеки чужденец, който влага в България най-малко 1 млн. лв., да кандидатства за български паспорт. Важно изискване обаче е той да поддържа инвестицията си пет години, а в тази ситуация с скъпи бумаги - две години. Точно тук е грешката на китайката Юен Сунг.

Незабелязаната до момента скица

След като Юен Сунг през 2016 година купува на два пъти скъпи бумаги, през 2018 година кандидатства и за паспорт.

Натурализацията е добита с декрет № 109 от 19 юли 2018 година От тази дата Юен към този момент е българка. Законът я задължава да пази вложенията си тъкмо две години - т.е. до 19 юли 2020 година Сунг обаче продава скъпите бумаги тъкмо пет дни преди приключване на този период - на 14 юли 2020 година

Този "малък " пропуск е засечен от Държавната организация "Национална сигурност " (ДАНС) съвсем две години по-късно. Чак при инспекциите, поискани в средата на януари от правосъдния министър Надежда Йорданова.

ДАНС към този момент е почнала процедура по лишаване на натурализацията на Юен Сунг. Свободна Европа не съумя да откри дали Юен Сунг е на територията на България или в някоя друга страна от Европейски Съюз.

ДАНС работи по отнемането и на още пет паспорта. Освен китайката, става дума за четирима казахстанци и един египтянин.

Схемата и при шестте случая е идентична. Документите, с които Свободна Европа разполага, разкриват, че тя се развива по един от следните два сюжета.

Чужденците влагат или в закупуване на държавни скъпи бумаги на стойност над един милион лв., или са вложили сума над един милион лв. в лицензирана кредитна институция по контракт за доверително ръководство.

В единия случай се оказва, че по време на процедурата по приемане на паспорт скъпите бумаги са продадени, т.е. - инвестицията към този момент я няма. Когато става дума за контракт за доверително ръководство пък - той се приключва незабавно, в деня на приключване на петгодишния период с цел да поддържане на инвестицията, както изисква законът.

Ето за какво сътрудниците в ДАНС стигат до извода, че вложенията, които шестимата чужденците вършат, са “само формални” и целят само “получаване на български документи”.

В момента ДАНС ревизира общо 19 притежатели на “златни паспорти”. Сигналът за тях беше подаден от правосъдния министър на 17 януари тази година.

Преди това пък - в края на юли 2021 година, служебният правосъден министър Янаки Стоилов разпореди на ДАНС да ревизира 48 души, придобили паспорти след направена инвестиция в България.

Резултатът до момента са почналите процедури за лишаване на шестте паспорта - на китайката, египтянина и четирима казахстанци.

Документите, с които Свободна Европа разполага, разкриват, че от въвеждането на опцията за приемане на паспорт против вложения през 2013 година, до момента българско поданство са получили 102-ма чужденци.

Досега към този момент са отнети шест паспорта. Това е станало през 2020 и 2021 година Става дума за двама руснаци, двама египтянина, един пакистанец и един жител на Йордания. Те са получили натурализациите си през 2016 и 2018 година

Една от чужденките, които са с отнето поданство, е Галина Улютина - брачната половинка на вицепрезидента на съветската ВТБ. За това, че тя е взела български паспорт без да осъществя вложенията, Свободна Европа писа още през 2019 година

В момента към момента дейните поданства, получени по схемата “златни паспорти”, са 96.

Разследване на "Медиапул " през януари тази година разкри, че измежду "новите българи " най-вече са руснаците, 39 души. Китайците са осем, а американците са четирима. От страните от Близкия Изток са други 20 души.

Какво споделят Европейски Съюз и Съединени американски щати

Европейската комисия упорства от повече от три години България да отстрани схемата "гражданство против вложения ".

През януари 2019 година Брюксел прикани за анулацията на тази процедура, тъй като тя съставлява заплаха за всички страни в Общността, пишеше в оповестения тогава отчет на Европейската комисия.

През декември 2021 година излезе отчет на Европейска комисия за хода на договарянията за отпадане на визите за европейци за Съединени американски щати, от който стана известно, че американската страна няма да отстрани визите за българи, до момента в който съществува опцията "златни паспорти”.

През юни 2021 година Съединени американски щати постановиха наказания по световния закон "Магнитски " на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски и на близкия до него Илко Желязков, именуван "лейтенанта на Пеевски ". Наред с останалите обвинявания против тях в отчета се споделя, че от началото на 2018 година Пеевски и Желязков са управлявали корупционна скица за обезпечаване пребиваването на чужденци в България, при която български сдружения са плащали подкупи, с цел да подсигуряват на свои клиенти неотложно поданство.

Съобщението на Съединени американски щати тогава не съдържаше повече информация. Не е известно и българските институции да проверяват такава връзка.

Четирима някогашни висши служители обаче бяха упрекнати по-рано за скица за продажба на българско поданство, само че този път по отношение на български генезис. Основно настоящо лице в този случай е някогашният шеф на Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев. Той също беше глобен от Съединени американски щати.

Как дава отговор България на обвиняванията

Миналия понеделник Специализираната прокуратура заяви, че стартира инспекция за българското поданство, предоставено на чужденци против вложения. Проверяваният интервал е от 2015 година до момента.

Прокуратурата се задейства след сигнал на опозиционната партия Движение за права и свободи и изясни, че ще разпореди настрана инспекция на ДАНС, Министерството на правораздаването, Българската организация за вложения и Дирекция "Миграция " в Министерство на вътрешните работи.

Прокуратурата ще ревизира има ли позволени нарушавания във всеки един от описаните в сигнала случаи, свързани с предоставяне на поданство против вложения на жители на Китай и Русия.

В сигнала си до обвиняването от Движение за права и свободи обясниха, че става дума за "чудовищни нарушавания ". Депутатът от придвижването Хамид Хамид сподели, че е получил неизвестен сигнал, който твърди, че над 120 китайски и съветски жители са получили “златни паспорти”. Според него те са "съпричастни " към специфичните служби.

Хамид не сподели документи и сподели няколко пъти, че е получил неизвестен сигнал. Той приказва за 120 случая, до момента в който данните на Свободна Европа са за 96 случая до момента.

В края на предходната година Министерският съвет внесе в Народното събрание законопроект за унищожаване на "златните паспорти ", който при започване на февруари беше утвърден на първо четене от правната комисия.

Успоредно с това обаче и Движение за права и свободи внесе собствен законопроект за унищожаване на противоречивата процедура. Интересното в тази ситуация е, че тъкмо преди година депутатите още веднъж бяха тръгнали да я отстраняват, само че тя остана точно по предложение на Движение за права и свободи.

Каква е ролята Движение за права и свободи

Досега името на тази партия се появява най-малко два пъти в заглавия паралелно със "златните паспорти ". Нейният народен представител Делян Пеевски беше глобен от Съединени американски щати с обвиняването, че е управлявал "корупционна скица " за издаване на паспорти. В същото време Движение за права и свободи е причина практиката със "златните паспорти " да не бъде отстранена още предходната година.

В началото на 2022 година държанието на партията демонстрира смяна на позицията. Движение за права и свободи внесе оферти за промени в Закона за българското поданство, които да отстранен тази процедура. Нищо че такива промени към този момент бяха импортирани от държавното управление.

Депутатът от партията Йордан Цонев обвърза предлагането с следващите рецензии от страна на Европейската комисия по тематиката от края на предходната година, както и с рецензиите на Съединени американски щати.

Само преди година обаче точно Движение за права и свободи беше пречката така наречен “златни паспорти” да бъдат отстранени.

В края на 2020 година третият кабинет на Бойко Борисов внесе в Народното събрание промени в Закона за българското поданство. Те предвиждаха да отпадне опцията за приемане на натурализация против вложения.

Движение за права и свободи обаче внесе собствен законопроект за опазване на опцията да се получават "златни паспорти”. Тогава от придвижването твърдяха, че опцията не трябва да отпада, а единствено би трябвало да се ускори контролът при издаването на документите.

През март 2021 година Народното събрание одобри законопроекта на Движение за права и свободи, а друг на държавното управление.

В последните дни Йордан Цонев твърди пред бТВ и Българска национална телевизия, че след приемането на тази корекция няма нито един чужденец, който да е получил поданство против вложения.

Засега наподобява прекомерно евентуално, че този път "златните паспорти " отиват в историята. Такава настройка показват и четирите ръководещи политически сили - "Продължаваме смяната ", "Демократична България ", "Има подобен народ " и Българска социалистическа партия.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР