Юбилейното тридесето издание на Международния фестивал на Маскарадните игри Сурва“

...
Юбилейното тридесето издание на Международния фестивал на Маскарадните игри Сурва“
Коментари Харесай

Кукерски групи от пернишкия регион откриха Международния фестивал „Сурва“

Юбилейното тридесето издание на Международния фестивал на Маскарадните игри „ Сурва “ беше намерено от кукерски групи от пернишкия район, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Официалното разкриване на най-големия маскараден фестивал в Европа стартира в 18 ч. на площад „ Кракра “ в Перник и ще продължи до 28 януари, като в него присъединяване ще вземат над 10 хиляди сурвакари, кукери, бабугери, джамалари, както 17 задгранични групи.

Жителите и гостите на града довечера се любуваха на маскарадните групи от Перник и района, които огласиха площада със звънците си.

Пламен Ганов е измежду участниците във фестивала „ Сурва “. „ Честит празник на всички, които честват в центъра, в столицата на този празник – Перник. Ние с прелестната Фризи – Фризи се споделя конят, сме от кв. „ Църква “ в Перник “, сподели той пред БГНЕС. Ганов изясни, че празникът Сурва включва разнообразни ритуали, като в Перник се прави женитба

Той акцентира, че във фестивала ще вземат присъединяване групи от доста страни. „ Международен фестивал е това и ни поканиха да открием “, добави Ганов. Той прикани хората да са положителни, да съблюдават всички обичаи, да не ги не помнят, тъй като това е българщината и благосъстоянието на България.

Юлиан е от град Батановци, който се намира в община Перник, и също участва на откриването на „ Сурва “. Пред БГНЕС той изясни, че присъщи за този район са кожите, които носят, огромните звънци и страшните маски.

Георги Славов също е от Батановци и уточни, че присъщи за района са звънците, кожухът, маските, мечката, мечкаря. „ Правят се и ритуали – женитба. Булката по какъв начин се взима, младоженецът се бори с мечката, булката дали ще го одобри. Цигани, мечка, мечкар, звънчаре – това е женитба “, изясни още той.

Официалното откриването на Международния фестивал „ Сурва “ в Перник приключи с богата празнична заря и концертна стратегия на фолклорни групи от Сърбия и Гърция – „ Приятели без граници “. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР