Юбилейното издание на литературни дни Южна пролет“ Хасково 2022 година

...
Юбилейното издание на литературни дни Южна пролет“ Хасково 2022 година
Коментари Харесай

„Неповторима „Южна пролет“, добре дошла“!

Юбилейното издание на литературни дни „ Южна пролет “ Хасково 2022 година стартира с галерия.

Експозицията „ Неповторима „ Южна пролет “, добре пристигнала “! е самопризнание на значимостта на единствения у нас конкурс за дебютна литература, за неговите основатели и вдъхновители, за хората, които към този момент 50 години живеят с страстта на този книжовен празник.

Юбилейната галерия „ Неповторима „ Южна пролет “, добре пристигнала “! е дело на библиотечните служащи от Република България „ Христо Смирненски “ и на историците от РИМ-Хасково. Уникалните експонати-като първата статуетка, връчвана на лауреатите на „ Южна пролет “ или първият афиш на състезанието, са подредени във фоайето на Регионалната библиотека и Регионалния исторически музей.

Началото на литературните дни е сложено през 1973 година, само че в историята не е документирано чие е авторството на концепцията и названието им. Първата година те нямат конкурсен темперамент.

Книгите на първите лауреати през 1974 година – белетристът Росен Босев с „ Напред през росата “ и поетът Янислав Янков с „ Всичко като всеки ден “ са показани в изложбата. Пълна е сбирката от издания и на идващите носители на бронзовия „ Пегас “. За 50 години „ Южна пролет “ свои дебютни книги са показали 1851 млади създатели.

Посетителите могат да видят и текстовия оригинал на химна на „ Южна пролет “, който за пръв път проехтява през 1983 година. Негови създатели са композиторът Александър Танев и поетът Иван Николов.

Официалното разкриване на юбилейното 50-то издание на Литературните дни и Националния конкурс за дебютна литература „ Южна пролет “ е довечера от 18 часа пред ДКТ „ Иван Димов “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР