Йорданка Пейкова е психолог, психотерапевт, магистър по консултативна психология. Практикува

Йорданка Пейкова е психолог, психотерапевт, магистър по консултативна психология. Практикува ...

Какви явления са психосоматиката и соматизацията? Обяснява известен психолог!.Йорданка Пейкова е психолог, психотерапевт, магистър по консултативна психология. Практикува в психотерапевтично студио в Бургас. Съучредител е на Българската асоциация по хипноза, с председател Иво Величков. Изучавала е психотерапия към Българската асоциация по когнитивно-поведенческа психотерапия (БАКППТ). Член е на ДПБ (Дружеството на психолозите в България).

- Г-жо Пейкова, тълкуването на емоциите ли е това, което ще подобри здравето на хората?
- Вижте, ще разясня още в началото на нашето интервю, че не държа в себе си ключа, нито кода към здравето, успеха и просперитета на всички хора. Също така нямам готова и уникална формула за помагане, приложима за всички. Всеки човек има своята уникална и съвършена по своему душевна структура, възприятия, житейски интерпретации, ценностна система, психологичен опит, убеждения и вярвания. За мен всеки от нас е като една своеобразна малка Вселена. Помагането, в този ред на мисли, се съобразява и в най-малките детайли с търсенията и нуждите, индивидуално на всеки и се адаптира към неговите моментни потребности.

Въпреки това обаче, ще се опитам с моите отговори да повдигна завесата на едно направление, наречено “психосоматика”, което е понятно за колегите ми, но за широката публика вероятно не е толкова известно. Освен това вярвам, че след прочитането на интервюто повечето от читатели ви ще има какво да си “вземат” от него и ще открият нови и интересни насоки за размисъл във връзка със своите търсения и нужди.

Какви явления са психосоматиката и соматизацията четете в цялото интервю с психологът Йорданка Пейкова на Zdrave.to 

 

Източник: blitz.bg