Йордан Чорбаджийски е изпълнителен директор и член на УС на

...
Йордан Чорбаджийски е изпълнителен директор и член на УС на
Коментари Харесай

Виното поскъпва заради по-високата цена на гроздето от реколта 2023

Йордан Чорбаджийски е изпълнителен шеф и член на УС на Black Sea Gold Pomorie, като преди този момент е заемал и други управителни позиции в избата.

Носител е на премията в категория " Търговия и услуги " от състезанието " Мистър и Мисис Икономика " 2019 година.

Той е и ръководител на УС на Националната лозаро-винарска камара и зам.-председател на Националния съвет по храните.

Завършил е финанси и стопанска система на търговията в Стопанска академия " Димитър А. Ценов " - Свищов.
 Йордан Чорбаджийски, изпълнителен шеф и член на УС на Black Sea Gold Pomorie
Източник:

Йордан Чорбаджийски, изпълнителен шеф и член на УС на Black Sea Gold Pomorie

Г-н Чорбаджийски, по какъв начин ще определите тазгодишната годишна продукция от винено грозде - като количество и качество?

Тази година гроздето е по-малко с 30-40%, само че за сметка на това е с чудесно качество. Заради сушата, която наблюдавахме през годината то е леко, няма добив. Трябваше по-рано да се прибере. Иначе като захарност е доста положително и ще има хубави виновност. Тазгодишните виновност, изключително алените сортове, ще са отлични. Може да се каже, че ще са с изключителни качества.

Гарантирам, че следващата година по това време, когато излязат виновността от годишна продукция 2023 година, виното ще е запаметяващо се. Заради засушаването тази година имаме по-ниски добиви в Южна и Централна България. По Черноморието също добивите спрямо други години не са от най-високите, само че не мисля, че това ще попречи на производителите да създадат качествени виновност.

В тази връзка, какъв брой почти би могло да е създаденото количество вино у нас от актуалната годишна продукция. А при производството на вино от български мазета употребява ли се и грозде импорт от чужбина?

Тази година несъмнено не се постанова импорт на грозде от чужбина. Също по този начин, за първа година не е импортирано съвсем никакво грозде от прилежащите на нас страни, като Румъния и Македония. Българските винопроизводители още веднъж демонстрираха, че поддържат родното, и изкупиха българското грозде, като по този начин подкрепиха гроздопроизводителите.

Относно добива и приблизителното произвеждане на вино мога да кажа, че наклонността, която се постанова в последните години, е да се засаждат и отглеждат високодобивни сортове, от които да се създават артикули с ниска себестойност. Кампанията завърши преди месец и към момента е мъчно да се дефинира какво ще е количеството на виното.

А по какъв начин бихте определили " кондицията " на винарския отрасъл у нас като цяло - усилва ли се броят на винопроизводителите и/или количеството и качеството на виновността?

Регистрираните лозари в България са над 110 хиляди - както юридически, по този начин и физически лица, само че въпросът е какъв брой от тях действително отглеждат грозде. Наблюденията ми обаче в последните години са, че няма интерес от страна на българите да се занимават с развъждането на лозя и произвеждане на вино. Това се оказва недоходоносен бизнес.

Моето мнение е, че в случай че един човек желае да прави рентабилен бизнес, не бих предложил да се занимава с това нещо. Ако желае да влага парите си, с цел да си има някакво занимание - да, тогава няма проблем.

Що се отнася до потреблението на вино у нас, то се усилва, несъмнено.
 Винарната промишленост в света губи стотици милиони в най-големия спад от 60 години насам
Винарната промишленост в света губи стотици милиони в най-големия спад от 60 години насам

Каква е повода?

Каква част от българското вино се изнася в чужбина и на кои външни пазари? А огромна ли е конкуренцията у нас на задграничните виновност?

България стартира да си връща непознатите пазари и започваме да " стъпваме " много съществено в Западна Европа, в Скандинавските страни, в Азия също. Българските виновност по нищо не отстъпват на нито едно задгранично вино, без значение дали е от Европейски Съюз (Франция, Испания, Италия) или от Южна Африка, Чили, Нова Зеландия и така нататък

Във винените листи на заведенията за хранене и в магазините би трябвало да се залага на българското вино. В прилежащите ни страни, като Гърция, Сърбия, Северна Македония и Румъния, се залага на създадените в съответната страна виновност, а по-късно на високоалкохолните им питиета и вероятно на нещо вносно.

Г-н Чорбаджийски, забелязвате ли трендове у нас или в Европа на промени на желанията на потребителите при потреблението на избрани типове виновност?

Ценителите на виното у нас в последните години търсят по-различни виновност, в сравнение с преди 10, или преди 15-20 години. Продажбите на " розе " доста са се нараснали в последните години. При белите виновност се търсят по-плодови усети, а при алените - по остаряла традиция се гледа какъв брой е отлежало.

Типичните български сортове като " Мавруд " и " Рубин " постоянно ще бъдат мечтани, освен в България, само че и в чужбина.
 Как положителното вино и уиски могат да ви носят и приходи?
Как положителното вино и уиски могат да ви носят и приходи?

През последните няколко години цената както на редките уискита, по този начин и на изисканите виновност се увеличи

По Ваша прогноза, в идващите месеци ще има ли повишаване или поевтиняване на виното у нас и вероятно по какви аргументи?

При съпоставяне с други години, цената на гроздето, което беше добито през тази година, е с 10% по-висока. Истината е, че би трябвало да се тръгне оттова, страната да финансира първо суровината, с цел да може тя да бъде на ниска стойност за нас, винопроизводителите. Ние по-късно ще имаме опция да вършим артикули като вино, ракия и бренди, които да бъдат евтино.

В момента ние вършим прелестни артикули, само че суровината ни е скъпа, надлежно и продуктите се оскъпяват и стават неконкурентноспособни нито на Италия, нито на Испания, нито на Чили.

Разбира се, в случай че себестойността на първични материали - за произвеждане на бутилки да вземем за пример - се усили, това неизбежно ще се отрази и на виновността и ракиите, които произвеждаме.

Не е загадка, че във винарския отрасъл има и " сив " бранш. Той понижава ли, и съгласно Вас страната може ли да направи нещо по въпроса?

Сивият бранш е над 50%. На всички ни е ясно, че той не може да бъде " изкоренен ", само че би трябвало най-малко да бъде понижен. Огромната ми болежка е, че на всички места по пътищата на България се продават вино и ракия в пластмасови бутилки, които са незаконно произвеждане, а страната е " сляпа " и не ги вижда.

Г-н Чорбаджийски, а по отношение на производството на винено грозде - смятате ли, че страната би трябвало да оказва помощ по някакъв метод на бранша?

Българският производител ще стане конкурентен на останалите, когато страната в действителност се намеси. На първо време, би трябвало да желаяме равнене на безусловно всички дотации за безусловно всички браншове, освен за гроздопроизводителите.

Искам да заявим тъкмо и ясно на Европа, че не желаеме да сме потребители, а желаеме да сме производители на плодове, на зеленчуци, грозде, вино и всичко останало, само че с цел да сме производители, би трябвало да стъпваме на равна основа.

Всъщност няма нищо неприятно в това да се вършат дребни и бутикови мазета, само че въпросът е по-късно какво вършим с виното, което създават. То е с висока себестойност и на процедура става непродаваемо на пазара.
 Българското вино става все по-ценно на интернационалните пазари
Българското вино става все по-ценно на интернационалните пазари

Пред Money.bg разяснява Красимир Коев, изпълнителен шеф на Изпълнителната организация по лозата и виното
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР