Йоанис Александров е на път да се превърне в първия

...
Йоанис Александров е на път да се превърне в първия
Коментари Харесай

Български бейзболист пред подписване с клуб от САЩ

Йоанис Александров е на път да се трансформира в първия български бейзболист, сключил контракт с клуб от Висшата лига на Съединени американски щати и Канада (МЛБ). 17-годишният кетчер и аутфилдер на първенеца " София Блус " бе утвърден от съгледвачи на " Чикаго Уайт Сокс ", откакто прикова вниманието на скаути от цяла Америка по време на двудневен подготвителен лагер в Маями (6-7 ноември), оповестиха от българската федерация.

Участието на суперталанта в трайаута в щата Флорида, проведен от промоутърската компания " Пърфект Гейм ", беше обезпечено благодарение на Българската федерация по бейзбол и софтбол (БФБС) и клубния отбор на младежа. На тестванията Йоанис показва впечатляващи за възрастта си умения и реализира статистически индикатори, които му отредиха челно място измежду най-перспективните играчи в листата с общо 70 участници, най-вече от Северна Америка и Карибския басейн.

Роденият на 29 юли 2004 година в София Александров е висок 193 см и тежи 104 кг. Произхожда от спортно семейство с двама родители лекоатлети, някогашни балкански първенци - татко му Асен Александров е десетобоец, а майка му Светлана Александрова е хърделистка. Благодарение на работата на родителите след края на спортните им кариери, Йоанис и по-голямата му сестра Елени израстват в Италия, където живеят сред 2005 и 2019 година В римското предградие Нетуно - меката на бейзбола в Европа, се възпламенява по американската игра и стартира да тренира, а след прибирането си в България продължава да усъвършенства гения си.

Дебютира в мъжкия тим на " София Блус " още ненавършил 16 година през 2020-а и бързо се трансформира в неизменим титуляр в състава на актуалния хегемон в българския бейзбол. През 2021 година точно той беше най-мощният батер в отбора на " сините " и приключи сезона с водещите в цялата лига 19 хоумръна, помагайки на столичани да завоюват четвърти следващ требъл на домашната сцена - шампионската купа, Купата на България и Купа " София ".

Шансът пред Александров в Съединени американски щати е исторически, тъй като в никакъв случай до момента българин не е стигал толкоз покрай МЛБ. В недалечното минало други двама от най-големите родни бейзболни гении бяха обект на интерес от страна на клубове от Мейджър лийг, само че по този начин и не получиха оферти за контракти - Димитър Насъпов ( " София Блус " ) от " Синсинати Редс " през 2007 година и Мартин Андонов ( " Бизони ", Благоевград) от " Питсбърг Пайрътс " през 2009 година

Със съдействието на " Пърфект Гейм " българският бейзболист към този момент има персонален управител в лицето на Майкъл Молини - един от най-реномираните бейзболни сътрудници в Северна Америка. Очаква се договорът на Йоанис Александров да бъде за два или три сезона, през които той ще натрупа опит в Майнър лийг.

" Чикаго Уайт Сокс " е един от най-старите бейзболни тимове в Съединени американски щати и един от най-популярните по света. Основан през 1900 година, клубът от южната част на Ветровития град е троент първенец на МЛБ (1906, 1917, 2005) и още два пъти участник в Световните серии (1919, 1959).

Системата на " белите чорапи " в Младежката лига включва общо шест филиала: по един отбор в най-горните две дивизии - ААА ( " Шарлът Найтс " ) и АА ( " Бирмингам Барънс " ), два в дивизия А ( " Уинстън-Сейлъм Даш " и " Канаполис Кенън Болърс " ) и два в новобранската лига ( " Аризона Уайт Сокс " и " Доминикана Уайт Сокс " ).

Предстои да стане ясно къде тъкмо ще бъде разпределен Йоанис Александров, с цел да стартира своето странствуване към Висшата лига.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР