Йо-йо ефект. Често чуваме този термин и много хора знаят

...
Йо-йо ефект. Често чуваме този термин и много хора знаят
Коментари Харесай

Йо-йо ефект след спазване на диета. Как да го избегнем?

Йо-йо резултат. Често чуваме този термин и доста хора знаят защо става въпрос, само че не и за какво се получава и по какъв начин да го избегнат. Ако задачата ви е да свалите непотребни килограми, най-вероятно към този момент сте чували за йо-йо резултата, а може би и сте го изпитали. Той се демонстрира, когато сте свалили тегло, само че в последна сметка след известно време отново си връщате килограмите.

Какво води до йо-йо резултата?

Ако желаете да избегнете този проблем, добре е да знаете какво го предизвиква. А той нормално се появява след диети за, които фрапантно понижават дневния ви калориен банкет (популярната е подобаващ образец за това).

Когато лишите тялото си от калориите, зареждащи го с сила, то се приспособява към смяната, като забавя метаболизма. Метаболизмът съставлява обмяната на веществата – биохимичните процеси, които протичат в тялото.

Но откакто приключите с вашата диета и се върнете към естествения си метод на хранене, забавеният в резултат на огромния калориен недостиг метаболизъм не може да смогне с преработката на веществата и стартира да складира огромна част от тях като енергиен запас. Това за нас се показва в добре познатия йо-йо резултат – връщане на сваленото тегло.

Йо-йо резултат и загуба на мускулна маса

Количеството и плътността на мускулната маса въздействат върху скоростта на метаболизма, тъй като мускулът е най-метаболитно дейната тъкан в тялото. Това значи, че той изисква доста сила (калории) от тялото, с цел да се поддържа. Докато действат, мускулите горят  и колкото повече мускулна маса имате, толкоз повече калории горите, тъй като тялото ви се нуждае от повече сила. Ето за какво силовите тренировки са значим фактор в един режим за събаряне на килограми – те поддържат и развиват мускулната тъкан в тялото, а с това усъвършенстват и метаболизма.

След като приключи въпросната фрапантна диета, човек усеща отговора на тялото си към глада – бързо качване на килограми и то единствено от мастна тъкан. Този развой трансформира съотношението на мазнините и мускулната тъкан в тялото, а това е един от основните фактори за здравето.

Загубата на мускулна тъкан е още един проблем, обвързван с йо-йо резултата. Когато дневният ви калориен банкет стане прекомерно невисок, тялото стартира да " изяжда " мускулните кафези, а до момента в който губите мускулната тъкан – метаболизмът се забавя. Точно това е повода, поради която нискокалоричните и крайни диети водят по-скоро до повишаване, а не до събаряне на тежестта в дълготраен проект. Нискокалоричните диети просто краткотрайно забавят метаболизма, а и са невъзможни за поддържане.

Щом организмът навлезе в режим на апетит, обмяната на веществата се забавя, с цел да се пести дребното налична сила. Така всяка призната калория се използва по сполучлив метод. Тялото ви се пробва да запази запасите от мастна тъкан и вместо това гори мускул. В последна сметка резултатът е по-малко изгорени калории и загуба на скъпа мускулна маса.

Въпреки примамливите обещания на фрапантните диети за бърза загуба на тегло, в дълготраен проект е прекомерно допустимо, и даже неизбежно, още веднъж да си върнете сваленото тегло, и то с няколко кг от горната страна...

Ефектът на йо-йо диетите върху здравето

Да, в началото може и да отслабнете, само че по-голямата част от изгубеното тегло е вода и мускулна маса.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР