Йенс Столтенберг НАТО най-вероятно ще засили диалога си с Русия

...
Йенс Столтенберг НАТО най-вероятно ще засили диалога си с Русия
Коментари Харесай

Генералният секретар на НАТО очаква догодина диалогът с Русия да се засили


Йенс Столтенберг

НАТО най-вероятно ще ускори разговора си с Русия през 2018 година, съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, представен от ДПА.

Отношенията сред Москва и НАТО са на най-ниското си ниво от Студената война, откакто Русия анексира украинския полуостров Крим при започване на 2014 година и стартира да поддържа сепаратистите в Източна Украйна.

Това докара до двегодишно заледяване на връзките, като непрекъснатите представители на алианса и Русия възобновиха директните диалози едвам през 2016 година През 2017 година двете страни организираха първите си разисквания от началото на рецесията.

" Очаквам да има повече срещи и по-голямо потребление на тези директни военни канали за връзка ", сподели Столтенберг в изявление за ДПА. " Така че имаме прогрес както във връзка с политическия разговор, по този начин и на военните канали за връзка и целият алианс поддържа това ", съобщи още той.

Откакто стартира рецесията в Украйна, НАТО ускори защитата си против експанзия от страна на Русия и упрекна Москва, че употребява подправена агитация и киберзаплахи, с цел да подкопава сигурността на района.

През декември американският държавен секретар Рекс Тилърсън съобщи, че не може засиленият разговор да е както при нормализиране на връзките, отхвърляйки настояванията на Германия НАТО да беседва по-интензивно с Москва.

" Подкрепяме разговора, когато има цел ", сподели Тилърсън на среща с сътрудниците си от НАТО, както и че не може да има " връщане към постоянните календарни срещи ", до момента в който Русия не вземе под внимание западното безпокойствие поради Украйна и хибридната война, наред с другите въпроси.

Столтенберг посочи, че е значимо каналите за връзка с Русия да бъдат съхранени.

" Трябва да обърнем внимание на обстоятелството, че на изток имаме по-настъпателна Русия ", сподели той. " Същевременно посланието на НАТО е, че не желаеме нова студена война. Не желаеме нова конкуренция във въоръжаването и желаеме политически разговор с Русия. "

" Този разговор не е елементарен ", сподели Столтенберг, отбелязвайки в същото време: " Русия е наш комшия и ще остане подобен ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР