Йемен, откъдето бунтовниците хути организират нападенията си в Червено море

...
Йемен, откъдето бунтовниците хути организират нападенията си в Червено море
Коментари Харесай

Пет неща, които трябва да знаете за Йемен

Йемен, откъдето бунтовниците хути провеждат нападенията си в Червено море в поддръжка на палестинците в линията Газа, е най-бедната страна на арабския полуостров , разрушена от повече от десетилетие на спорове.

През 1918г., след оповестяване на самостоятелност от Османската империя, северната част на Йемен става без значение кралство, ръководено от имами на шиитите-зайди. През 1962 година държавен прелом смъква имама-крал от власт и прогласява северен Йемен за „ Йеменска арабска република ", след което гражданската война в страната продължава до 1970г.
В южната част на страната пристанището Аден от 1839 година е под ръководството на Англия, която го афишира за кралска колония през 1935 година, като в последици трансформира и региона в собствен протекторат. През 1967 година южен Йемен афишира самостоятелност след протест на войската против Британската империя, като слага основите на Народна република Южен Йемен – единствената марксистка страна в арабския свят.

Националистическият север и комунистическият юг се сплотяват през 1990 година

От 2014 година насам страната е в непрекъснат спор сред хутите , близки до Иран бунтовници, и проправителствените сили, подкрепяни от ръководена от Саудитска Арабия коалиция.
 
 Йемен БГНЕС

Хутите, които се считат за маргинализирани пластове от популацията , провеждат нападенията си от бастиона си в Саада. Те са почитатели на зайдизма, който е направление в преобладаващия в северната част на страната шиитски ислям . Групировката завзема непрестанно нови територии от страната, измежду които и столицата Сана, като провежда военни дейности против обединението, водена от Саудитска Арабия, подкрепяща избягалото в Аден (в южната част на страната) държавно управление.

Всички страни в спора са упреквани от Организация на обединените нации във военни закононарушения .

През април 2022 година с посредничеството на Организация на обединените нации беше контрактувано краткотрайно помирение, като след приключването на шестмесечния му период обстановката остана относително спокойна.
От края на 2023 година обаче страната беше въвлечена в спора сред Израел и „ Хамас “. След офанзивите на хутите против кораби в Червено море, осъществени в символ на поддръжка на палестинската страна в спора, против тях бяха нанесени в отговор американски и английски въздушни удари .

Въпреки че интензитетът на бойните дейности е понижа, съгласно Организация на обединените нации над 4.3 млн. йеменци са разселени поради спора от домовете си. Конфликтът провокира една от най-ужасяващите филантропични рецесии в международен проект. По данни на организацията от края на 2021 година вследствие на него са з агинали над 380 000 души , като огромна част от тези жертви се дължат на съпътстващи спора последици, като да вземем за пример апетит.
 
 Ирак, Афганистан, Йемен, Либия, Сирия... равносметката от военните интервенции против терора е една и съща хиляди убити, разрушени градове и разрушени фамилии. Guliver/Getty Images, БГНЕС

В края на 2023 година Организация на обединените нации заяви, че над 21 милиона от общо 34-те милиона души население на страната, т.е. над две трети към момента разчитат на филантропична помощ, а над 450 000 деца страдат от хронично недохранване.

Данните на Световната банка за 2022 година демонстрират, че със своите 650 $ Йемен е измежду страните с най-нисък Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в света. 
В една към този момент задоволително консервативна страна хусите са лимитирали правата и свободите на дамите в следените от тях зони. На тях им е неразрешено да пътуват от едно обитаемо място в друго, както и в чужбина, без компаньон от мъжки пол, така наречен „ махрам “, едно предписание, налагано от крайните режими, сходни на талибаните в Афганистан.
В главната им централа в Саада и в дребни селища, дамите нямат право да излизат сами след 18:00 ч., даже при незабавни медицински случаи, както и нямат повече свободен достъп до контрацепция.
 
 Десетки са починалите и ранените при нападението на летището в Аден Българска телеграфна агенция

Йемен е страната на именитата цивилизация на Саба . Позната още под името „ Щастлива Арабия “ (Arabia Felix), остарялото ѝ название, което датира от 400 години преди Христа, страната крие голям брой архитектурни съкровища.
 
 Йемен Ходейда БГНЕС, списък
Но остарелият град на столицата Сана, който от 1986 година е включен в Списъка на международното завещание на ЮНЕСКО се счита за заплашен обект заради спора. Построен в котловина и обкръжен от планини, през седми и осми век градът е бил значим център за разпространяване на исляма, като в него има повече от 100 антични храма и 6000 къщи, всички издигнати преди единадесети век.

Древният град Шибам в източната част на страната, именуван „ Манхатън на пустинята “ поради своите къщи-кули, и историческият град Забид в западната част на страната също се считат за застрашени обекти.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР