Язовир Пустията“ не е заплаха за павликенското село Бутово. В

...
Язовир Пустията“ не е заплаха за павликенското село Бутово. В
Коментари Харесай

Експерти инспектираха язовир в Павликенско

Язовир „ Пустията “ не е опасност за павликенското село Бутово. В това се увери на място комисия от общините Павликени и Летница отпред с двамата общински кметове инж.Емануил Манолов и доктор Красимир Джонев. Заедно с тях бяха кметовете на Бутово Станислав Теодосиев и на с.Горско Сливово Иван Караиванов, хидроинженерът инж.Бойка Манчева и представител на „ Напоителни системи “.

„ Бяхме уверени, че отговорник от „ Напоителни системи “ един път седмично посещава язовира и дава доклад за положението му. В момента равнището му е обикновено. Изправни са изпускателят и преливникът. Предвид зимния сезон изпускателят разрешава прекосяването на вода, с цел да не замръзне. В положително положение е язовирната стена, която е от земно-насипен вид “, сподели след огледа инж.Манолов.

Язовирът се цялостни от р.Ломя и планинските й притоци, които в есенно-зимния сезон са с нараснало равнище. Голяма е водосборната област на язовира, който е със завирен размер 2,210 млн. куб.м. От предходната година е предан за стопанисване от частна компания.

Присъстващите споделиха, че съществуват опасения, че идното откриване на кариера в непоследствена непосредственост до язовира може да окаже въздействие на оборудването. На към 600м. компания „ Хидробетон “ ООД е получила концесия за създаване на кариера за варовик и инертни материали. Жителите на близкото с.Горско Сливово са дали негативно мнение по време на публичното разискване. Инициативен комитет е алармирал за проблемите, които гърмежите могат да причинят.

Представители на Община Павликени участваха в огледа, с цел да успокоят жителите на с.Бутово, че положението на язовира не е опасност за селото.

Притесненията на жителите са поради огромното наводняване през 2005г, когато под вода останаха 130 къщи, седем бяха изцяло срутени, а към 50 – негодни за обитаване.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР