Язовир Огоста е една от най-важните зони за водолюбиви птици,

...
Язовир Огоста е една от най-важните зони за водолюбиви птици,
Коментари Харесай

БДЗП: Яз. Огоста е една от най-важните зони за водолюбиви птици, изграждането на фотоволтаична централа е проблематично

Язовир " Огоста " е една от най-важните зони за водолюбиви птици, построяването на плаваща фотоволтаична централа е проблематично. Това сподели Ирина Матеева от Българско дружество за защита на птиците по отношение на митинга в Монтана срещу желанията на вложители да изградят плаваща фотоволтаична централа на язовир " Огоста “. 

" Възобновяемата сила не е равносилна на екологична сила, защото другите видове възобновими енергийни източници имат влияние върху биологичното многообразие и върху екосистемите, които в действителност поддържат цялата естествена система. Ние поддържаме концепцията възобновимите енергийни източници като приоритет да се слагат на такива места като урбанизирани територии, промишлени зони и на частни, публични и индустриални здания, също по този начин и на трайно повредени терени. Колегите специалисти считат, че най-добре силата да се добива близо до потребителя, с цел да се понижат оптимално загубите от транспорт и систематизиране. Когато приказваме за фотоволтаици и за възобновима сила в краткосрочни проекти най-хубавият метод е да бъдат ситуирани в урбанизирани територии. Проблемът с вложителите във вятърна сила е, че те гледат да си разположат инсталациите тук-там, където земята е най-евтина като да вземем за пример пасища, които са доста значими за биоразнообразието. В този случай евентуално става въпрос за някаква концесионна договорка, защото всички водни тела в България са извънредно държавна благосъстоятелност ", изясни тя.

" Язовирът се покрива с тези панели, при което достъпът до светлина на подводните пластове понижава доста и всичко, което се развива като водна екосистема в язовира, просто ще изчезне. Язовирът се употребява доста и за лов на риба. Той е доста значим се оказва в последно време за млади къдроглави пеликани, които отиват там и дълго време се заседяват, също по този начин там гнезди речна рибарка, черна рибарка, белокрила рибарка. Наблюдавали сме през зимата патици звънарки и черногуш муркач. В Северозападна България язовир " Огоста " е една от най-важните зони за водолюбиви птици. От тази позиция построяването на такава огромна структура вътре във водоема е проблематично също и за водолюбивите птици ", посочи специалистът. 

Според нея доста по-добър вид е, в случай че този вложител гледа публичната изгода, да се направи план, където тези фотоволтаични панели бъдат ситуирани по покривите на постройките на Монтата и тогава жителите на града ще усетят директната изгода от такава апаратура.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР