Явор Златанов, една от жертвите на предполагаемата криминална мрежа, разкритата

...
Явор Златанов, една от жертвите на предполагаемата криминална мрежа, разкритата
Коментари Харесай

Европейския съд по правата на човека разглежда жалба по разследването Осемте джуджета

Явор Златанов, една от жертвите на хипотетичната престъпна мрежа, разкритата в разследванетона Антикорупционния фонд (АКФ) „ Осемте джуджета “, е подал тъжба до Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) за позволени от българските управляващи нарушавания на Европейската спогодба за отбрана правата на индивида, оповестиха от Антикорупционния фонд.

С писмо от януари 2022 година Съдът в Страсбург уведомява Златанов, че жалбата му ще бъде прегледана с приоритет.

Това развиване се случва откакто в продължение на година и осем месеца българските управляващи не дадоха съответен институционален отговор на изнесените в „ Осемте джуджета “ съответни данни за непозволено въздействие за споразумяване на юридически спорове, опити за завладяване на бизнес посредством присъединяване на правоохранителните органи и незаконно предписание на прокуратурата с конфискувани материални доказателства на огромна стойност.

Твърдените нарушавания на Европейската спогодба за правата на индивида

В жалбата си до Европейския съд в Страсбург Явор Златанов претендира, че изземването на пари и движимости като материални доказателства в хода на следствието против него е позволено посредством потребление на видимо законни процесуални средства, при официално съблюдаване на разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), само че с користна цел – заграбване на конфискуваните движимости посредством лица, доближени на водещите следствието прокурори от Специализираната прокуратура (СП). Златанов претендира и че е осъществено присвояване на бизнеса му посредством брутална процесуална насила (задържане в ареста при рисково за живота положение и при липса на съответно лечение).

Явор Златанов твърди още, че е налице в действителност отвод на забърканите институции – най-много прокуратурата и Министерство на вътрешните работи - да извършат инспекция по данните, изнесени в следствието на АКФ. Този отвод е прегледан през призмата и на обществените мнения на основния прокурор Иван Гешев по случая, които го омаловажават, и се акцентира добре известната на Европейски съд по правата на човека безконтролност на българската прокуратура.

Явор Златанов претендира също по този начин неналичието на ефикасни вътрешноправни средства за отбрана, доколкото съдът не може да управлява законността на дейностите на СП, с които конфискуваните като материални доказателства полезности на Златанов са върнати на други лица в нарушаване на Наказателно-процесуален кодекс и наложителната процедура на Върховния касационен съд, нито може да управлява дейно процесуалните дейности по време на досъдебната фаза на процеса, която е под цялостното управление на прокуратурата.

Фактите в жалбата

Жалбата на Златанов, подадена до Европейския съд в Страсбург от процесуалните му представители, юристите Михаил Екимджиев и Катина Бончева, е построена съвсем напълно върху фактологията, открита в следствието на АКФ от 2020 година и допълнението от 2021 година

Четирите елементи на „ Осемте джуджета “ (,,, ) проследяваха дейностите на хипотетична престъпна мрежа за въздействие в голям брой институции, ръководена от някогашния началник на Столичното разследване Петьо Петров, прочут като „ Еврото “.

През 2021 година АКФ разгласява двете елементи (,) на изявление с Явор Златанов и брачната половинка му Емилия Златанова, което добави фактологията от филмите.

Всички открити условия по случая са в детайли оценени в изявленията и.

През 2017 година сред татко и наследник Златанови – Илия и Явор, поражда юридически спор за активите на сдруженията „ Изамет “ и ръководството на бизнеса, прераснал и в фамилно опълчване. През лятото на 2019 година Илия Златанов се среща в ресторант „ Осемте джуджета “ с някогашния началник на следствения отдел към Софийска градска прокуратура Петьо Петров, който му дава обещание помощ в фамилния спор. Само два дни откакто Илия Златанов се задължава за сумата от 2 816 395 лв. на брачната половинка на Петров – Любена Петрова, Специализираната прокуратура (СП) пристъпва към привличания в качеството на обвинени, арестувания, претърсвания и изземвания, ориентирани против съперниците на Илия Златанов – сина Явор, дъщерята Пролетина и брачната половинка Юлия, както и други лица към тях. Явор Златанов е арестуван като началник на твърдяната проведена незаконна група с непрекъсната мярка задържане под стража от профилирания углавен съд. При претърсвания, главно от банкови трезори на Явор Златанов и отчасти на Юлия Златанова, са конфискувани към 35 кг. злато във тип на монети и кюлчета, което самата прокуратура прави оценка на над 4 милиона лв.. От банков сейф на Юлия Златанова е конфискувана сумата от 550 000 евро в брой.

По време на престоя си в ареста Явор Златанов изпада в доста тежко здравословно положение заради получена зараза на бъбреците, която след това води до оперативноотстраняване на единия бъбрек и тежко увреждане на другия. Явор е изнудван дълготрайно време да трансферира дяловете си от фамилния бизнес на подставено лице, посочено от групата към Петров, като същата насила е осъществена и по отношение на татко му Илия.

СП се разпорежда с конфискуваните от Явор Златанов и майка му злато и пари в брой, предавайки ги в нарушаване на процесуалните разпореждания и въз основа на неистинен документи на Илия Златанов и Димитър Ламбовски, като последният даже няма никакво известно отношение към воденото следствие. И двамата настояват, че полезностите са присвоени от Любена Петрова още пред постройката на СП, което събитие не е известно да е тествано и до ден-днешен, макар че се касае за обществена постройка, опасана с камери за видеонаблюдение.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР