Явор Дачков, специално за Zonanews, интервю на Живка Кехайова Кой

...
Явор Дачков, специално за Zonanews, интервю на Живка Кехайова Кой
Коментари Харесай

Явор Дачков пред Zonanews: Радев на всяка цена ще се опитва да се измъкне от позицията на човека, който създаде това управление

Явор Дачков, особено за Zonanews, изявление на Живка Кехайова

Кой в действителност ръководи България? Политически? Икономически?
Съединени американски щати взеха на ръчно ръководство България, откакто видяха, че години наред, с разнообразни, въпреки и до един проамерикански елити, нещата не вървят както би трябвало, а сега Америка има много повече геополитически и стратегически ползи тук по отношение на Русия и Турция. Затова се взеха две момчета, безусловно от на никое място и бяха направени министър-председател и министър на финансите, плюс управнически хайлайф, без да има даже партия.

Това стана като един политически стартъп. Кирил и Асен стартираха преди по-малко от година и към този момент ръководят България, отново дублирам - без да имат структури, без да имат и желание да вършат такива. Очевидно са назначени, с цел да вземат няколко значими за американците решения и апропо да оправят някакъв собствен вътрешен бизнес.

Дори Бюджетът, даже Планът за възобновяване и развиване - дейностите им по тях демонстрират, че ги интересува единствено финансовата част. Жалко е. Аз не съм си представял, че може да има по-лошо ръководство от това на ГЕРБ, само че през последната година, към този момент виждам трето по-слабо държавно управление от техните.

Къде в картинката е Румен Радев?
Румен Радев беше изпаднал в изолираност преди една година. Беше се скрал тежко с Българска социалистическа партия и не беше ясно дали ще има втори мандат. Според мен той влезе в съюз със Съединени американски щати, които го бяха сложили в " черния лист " поради позицията му за самолетите " Грипен ". Успя да се измъкне от този " черен лист " и в синхрон с американското посолство получи втори мандат.

Те му помогнаха като обезвредиха Бойко Борисов и Пеевски. Защото първите избори - помните, бяха извоювани от ГЕРБ. Преди вторите американците разгласиха " Списъка Магнитски ", който удари тежко Пеевски, а на Борисов сподели, че не би трябвало да " мърда " доста. При третите избори към този момент съумяха да натамънят нещата по този начин, че техните най-верни хора да ръководят дружно с Румен Радев.

Румен Радев обаче, откакто завоюва втория мандат елементарно, тъй като американците му разбъркаха картите, взе да го играе още веднъж кардинален и да се разграничава от някои дейности на държавното управление. Но от тук нататък той ще си е президент 5 години, финален мандат му е, тъй че ще се пробва да пази единствено имиджа си, с цел да не схванат гласоподавателите му, че той в действителност извърши най-неприятните поръчки на американците в последните месеци.

Не прозират ли разнообразни стопански ползи в този спор сред Радев и държавното управление, да вземем за пример сред енергийните лобита?
Да, сигурно има такива. Още по време на служебното държавно управление е имало доста тежък спор сред Кирил Петков, Асен Василев и вицепремиера тогава Атанас Пеканов във връзка с Плана за възобновяване и развиване. Те са го натискали да постави всички лобистки и неуместни неща, които в този момент сложиха.

Имам поради да вземем за пример да се дадат 1,2 милиарда за акумулатори за запазване на силата - пробна технология, която е доста скъпа и безусловно ненужна, само че е в услуга на няколко компании на Иво Прокопиев и на братя Бобокови.

Та още тогава е имало спор, който явно стартира да се разгаря към отстраняването на управлението на " Булгаргаз ". Последното е отново в американски интерес, тъй като до момента България се опитваше да лавира сред Русия и Съединени американски щати, в този момент просто Съединени американски щати вземат всичко. Войната там е и за настаняване на медиатори межде Азърбайджан и " Булгаргаз ", само че в този момент при ескалирането на спора в Украйна не знам всички тези сметки къде ще излязат и какво ще остане от тях.

Разбира се, че към Радев има клиентела и тя е обвързвана с финанси, само че мисля, че персоналния му интерес е по-скоро да резервира властови позиции и някакво име в калната политическа битка. И да, ще продължи да се разграничава от държавното управление, евентуално още по-остро, тъй като всички, които се занимават с политика знаят, че това са доста некомпетентни хора, които няма да могат да се оправят с ръководството и неуспехът им е предупреден.

Радев непременно ще се пробва да се измъкне от позицията на индивида, който ги сътвори, надали не.

Как, съгласно Вас ще завърши това ръководство и какъв брой време ще е нужно да се възстановим от него?
Това никой не може да каже сега, когато се появи и факторът Украйна. Цените на енергоносителите ще хвърчат още нагоре. Има разнообразни разновидности, само че минимум евентуалният е за предварителни избори. Може би просто този кабинет ще падне и групите в Народното събрание ще би трябвало да обединят старания за нещо друго - програмно ли, експертно ли...

Причината е, че няколко от партиите в този парламент няма да попаднат в другия. Самата ПППП продължава да не съществува, ще са й нужни още веднъж най-малко други мандатоносители, само че по този начин, или другояче това не е партия с корав електорат. Трудни са прогнозите - може това държавно управление да падне и другата седмица, може да е в средата на годината, или в края на годината, или идната, само че няма по какъв начин да изкара 4-годишен мандат.

Възможно ли е идващото ръководство да е по-лошо и от това?
В България постоянно е допустимо.

Например, напредък на " Възраждане "?
Да, чакам " Възраждане " да имат доста огромен напредък и допускам, че ще са измежду партиите, които ще вземат участие в идващото ръководство. Така че - да, изцяло е допустимо.

Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР