Явно ще се бърза до Коледа конституционните промени да станат

...
Явно ще се бърза до Коледа конституционните промени да станат
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: Обществото трябваше да знае какви са целите за конституционната ревизия

" Явно ще се бърза до Коледа конституционните промени да станат факт, пък след това ще му мислим ", сподели пред БНР проф. Пламен Киров - учител по конституционно право.

Според него бързането е необяснимо, само че е обяснимо желанието да бъде променена Конституцията. Той разяснява аргументите, довели до смяна на главния закон:

" Това за националния празник беше с цел да се насочи вниманието, да се отприщят едни тиради и страсти, само че в тази посока, с цел да остане същинската смяна – тази за правосъдната власт, малко в сянка и там малко по-спокойно да може да се работи. /…/ Оказа се, че за 30 години прокуратурата и по-специално основните прокурори, с едно само изключение, демонстрираха по какъв начин не би трябвало да се реализират пълномощията на основния прокурор. Изключението е проф. Борис Велчев. През останалите мандати бяха по подобен възмутителен метод упражнявани функционалностите на основния прокурор, а това рефлектира и върху активността на цялата прокурорска система – това в последна сметка даде една отрицателна оценка на честния труд на стотици прокурори, които си вършеха работата и не престават да си я правят ".

Според професора има заплаха с измененията да се отиде в прекаленост и фигурата на основния прокурор да се трансформира в основен секретар, а прокуратурата да стане просто подчинена на политиците институция:

" Когато прекомерно дълго махалото е било отклонено в едната последна посока, естествено когато то бъде освободено, то отива в противоположната посока, още веднъж в последна точка ".

По думите му в границите на тази седмица има опция малко да се смекчат нещата, които в първичния план будеха неразбиране и остра отрицателна реакция на другите гилдии в юридическото съсловие.

Междувременно беше открита процедурата за избор на нови двама конституционни съдии. Проф. Пламен Киров изясни това по този начин:

" Крушата узря и падна от дървото, т.е. пристигна му времето. Сега е моментът, в който би трябвало да попълнят състава, освен това с нормално болшинство от Народно събрание, тъй като в случай че влязат в действие конституционните промени, тогава конституционните съдии ще би трябвало да бъдат определени с квалифицирано болшинство. Т.е. от сглобката в този момент са нужни единствено гласовете на ГЕРБ и ПП-ДБ, с цел да бъдат определени конституционни съдии. Тук не са им нужни гласовете на Движение за права и свободи. Освен това, най-вероятно някои от текстовете, откакто бъдат признати, ще бъдат атакувани пред Конституционния съд – за какво да не си осигурим двама конституционни съдии, които ще могат да създадат някакъв баланс от някакви политически сметки, които евентуално се вършат, за съотношението сред гласовете при едно разглеждане и гласоподаване в Конституционен съд и в следствие при оборване ".

Местата са свободни от две години, подсети проф. Киров в изявление за предаването " 12+3 " и означи, че има детайл на недоверчивост във връзка с определения миг и бързината при процедурата.

Безспорен факт е, че Народното събрание не се употребява с изключително доверие измежду жителите, освен това той е създаден след избори с доста ниска изборна интензивност, разяснява още той.

" Ако Народно събрание и ръководещите желаеха да прибавят легитимност към дейностите си, то тогава не трябваше да се бърза, а трябваше всичко да мине деликатно, с необятно разискване и обществото да знае какви са задачите и средствата за реализиране на конституционната проверка. Сега към 10% от жителите са чули какво ще се пипа в Конституцията ".

Според него трябваше да има освен професионален спор, само че и обществото да е наясно с всичко.

" Дали ще настъпи всеобща идеална правдивост и след влизането в действие на измененията ние ще се събудим в един нов свят, безпроблемен и обективен, доста надълбоко се колебая ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР