Яванският носорог е най-редкият едър бозайник на Земята. Този вид

...
Яванският носорог е най-редкият едър бозайник на Земята. Този вид
Коментари Харесай

Любопитни факти за яванския носорог

Яванският носорог е най-редкият наедрял бозайник на Земята. Този тип е извънредно мощно заплашен от изгубване, защото по публични данни от него все още има живи единствено сред 60 и 70 екземпляра. Зрелите човеци стигат до 3 метра и половина дължина и над 2 метра височина. Теглото им е сред 2.5 и 3 тона. Това са едри животни, сходно на слоновете, бизоните, хипопотамите, жирафите.

Известен е още под името брониран носорог поради кожестите му дипли, наподобяващи броня. Цветът им е надълбоко сиво, което постоянно наподобява черно. Само мъжките човеци имат рог - по един в средата на челото. При някои човеци този тумор е голям - забелязвани си носорози, чийто рог е бил над 30 сантиметра.

Някога яванските носорози са били необятно популяризира – от островите Ява и Суматра, през югоизточна Азия, чак до Индия и Китай. Към момента има известно единствено едно диво стадо, което населява естествения парк „ Уджонг-Кулон “ на о. Ява. През последната година там са видяни две или три дребни, което дава огромна вяра, че въпреки всичко типа има късмет да оцелее.

До огромна степен, като причина за изгубването на яванските носорози се счита бракониерството. Рогата на носорозите са доста употребявани в националната китайска медицина. 1 кг от скъпата суровина се търгува на черния пазар за над 30 000 $. Освен това местообитанието им последователно почнало да се унищожава по време на азиатските войни, изключително тази във Виетнам. След европейската инвазия, ловът на носорози също избуял.

Въпреки че все още последното стадо явански носорози живее при естествени условия, оцеляването на типа въобще не е обезпечено. Дори и сега те са под риск от бракониерство, а също по този начин страдат от генетични промени в резултат на огромния стрес от унищожаването на естествения им хабитат.

Средната дълготрайност на живота на яванските носорози е сред 35 и 40 години. Те населяват най-влажните зони на джунглата и блата, където намират храната си – нормално шубраци и разнообразни растения. Яванските носорози се движат независимо и заобикалят срещи с хората.

Когато обаче пристигна сезонът на размножаването, те се събират на стада, с цел да си изберат най-подходящия сътрудник. Другото, което може да ги събере на едно място е потребността им денем да се покриват с тиня. Така носорозите се усещат по-комфортно и им оказва помощ да оцеляват в огромните жеги. Затова те са забелязвани дружно около блата и солени водоизточници, където има задоволително тиня.

Мъжките се движат из огромни територии, които маркират като свои прекършвайки клони, оставяйки следи от урина и ровейки из пръстта. Също по този начин те са малко по-дребни от женските.

Самият тип към днешна дата не е добре изследван. За да не стресират в допълнение животните, актуалните биолози заобикалят живият контакт с тях. Наблюдават ги чрез камери за нощно виждане и изследват фекалиите им, с цел да придобият визия за навиците и храненето на яванските носозори.

Според откривателите бременността на женските носорози продължава към 15-16 месеца, като се счита, че те раждат по едно малко и при естествени условия са способни да го вършат единствено на всеки пет години. Мъжките доближават полова зрялост на шест години, а женските на към четири.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР