Ясни са и причините: корупция, бездарие, безхаберие, безнаказаност, недосегаемост политически

...
Ясни са и причините: корупция, бездарие, безхаберие, безнаказаност, недосегаемост политически
Коментари Харесай

За часове могат да спипат крадците на милиони от НКЖИ и БДЖ, но не искат. Кои подписваха?

Ясни са и аргументите: корупция, бездарие, безхаберие, безотговорност, недостижимост политически „ чадър “, мафиотски ползи и още от този вид.

 

Гвоздейков се усеща като на електрически стол, тъй като хем знае какво се е случвало до момента, кои са безчинствали и крали, само че заради някакви аргументи не може да назове имената на отговорните.

 

Сигурно не желае да им дава мотив да заведат правосъдни каузи против него.

Само че българските жители имат право да знаят кой е откраднал брутално над 240 млн евро по линия на поправки в НКЖИ – Национална компания „ Железопътен превоз “. Научихме за кражбите от известие, че Европейската прокуратура с началник Лара Кьовеши е почнала следствие. Имало даже двама арестувани. И, и?

Всички инспекции и следствия по тези следи са мнооооого закъснели. В НКЖИ се краде от дълго време и откраднатите пари са доста повече от въпросните 240 милиона.

 

Схемата е елементарна: подписват се контракти с дадени компании с причини, че ремонтните работи на дадена права са незабавни и няма време за публични поръчки и търгове.

Във Фрог нюз сме разгласили нееднократно сигнали и подозрения за колосални грабежи. Например през 2012 година са предоставени 20 спешни поръчки по член 90 от Закон за обществените поръчки - договаряне без съобщение, за над 140 милиона. Изпращани са сигнали до Министерство на превоза и прокуратурата, че елементарни поправки са описвани като спешни, с цел да се избегне конкурс. В същото време са регистрирани от НКЖИ като обекти от капиталовата стратегия. Нула реакция.

 

По този метод „ спешен “ ремонт на 355 м. стоманен път сред Самоводене и Велико Търново, е коствал на страната 16 127 534 лева без Данък добавена стойност. Това прави над 45 млн. лева за 1 км стоманен път. По същото време междинната цена в Европа за сходен ремонт е към 1,2 - 2,3 млн евро, според от терена. Между Черниче и Пейо Яворов пък е записан ремонт на 175 м. стоманен път, който коствал на данъкоплатците над 7 млн лева Това прави над 40 млн за километър! Рекорден е ремонтът на 150 м край Плачковци, който ни е " коствал " към 7 млн лева, което прави 46 млн лева на километър - безспорен международен връх!

 

Всички документи и контракти по тези „ тъмни “ поръчки са налични в транспортното ведомство. Защо всякога се повтаря едно и също: медии напомнят пладнешкото плячкосване и гигантската корупция, а от министерството разтягат дъвката с инспекции в бъдеще време. Прокуратурата пък напълно е абдикирала - с цел да не попадне на свои, както се казва…

 

Например някогашният длъжностен транспортен министър – три пъти е бил подобен и даже вице-премиер – Христо Алексиев, всякога напоително изяснява по какъв начин щял да постави ред във ведомството, в частност в НКЖИ, където години наред е бил началник. Вятър и мъгла.

 

Сега Алексиев е секретар на президента Румен Радев по икономическите въпроси, само че от 2007 година е бил в управата на НКЖИ, даже началник. По негово време са се случили значително от въпросните „ незабавни “ поправки. Не е ли разумно името му да бъде съобщавано обществено, когато тематиката се свързва с толкоз кавги. Нека даде отговор по какъв начин се е работило и по какъв начин са се изплащали въпросните милиони, на кои компании и прочие Възможно е всичко да е съвършено и прокурорите на Кьовеши единствено да си губят времето. Тогава, както се споделя, дано Христо Алексиев да получи държавна премия за това, че въпреки и политолог по обучение, е дал толкоз доста на железопътния превоз в България да се подреди измежду водещите в Европа.

 

В това отношение доста може да помогне и доблестната прокуратура. Например да организира няколко съществени диалога с Алексиев, по време на които той да уточни кой е нареждал да се правят поправки без социална поръчка, кой е избирал компаниите, кой е подписвал договорите и преводите на милиони. Съответните органи бързо да проследят пътя на парите и да стане ясно защо иде тирада. Работа за 2-3 дни, при положително предпочитание. Тогава няма да имаме подозрения по отношение на работата на Христо Алексиев и на други от управленията на НКЖИ, а и на БДЖ.

 

Кения, Танзания, Индия и Русия – това, съгласно международни ранглисти, е най-ниско равнище на железопътния превоз в света. В тази компания сме и ние. Министър Гвоздейков признава, че първият трен, който ще може да развива 160 км/ч вероятно ще се появи у нас през 2026 година

 

За съпоставяне в Узбекистан влакове се движат към този момент с 250 км/ч. Във Финландия от години скорост от 220 км/ч се смята за естествена. Да не приказваме за Япония, Германия, Съединени американски щати, Китай, Белгия… Под Ламанша влаковете свързват Франция и Англия с 300 км/ч.

 

Откраднатите милиони задържат България на равнището от 60-е години на ХХ век. Бавни влакове, закъснения, повреди, мръсни купета и отвратителни тоалетни, нерядко груби чиновници, дебнещи рискове, набези против влакове, антични локомотиви и вагони, безпорядък в администрацията, корупция, обири, саботажи, обслужване на непознати ползи, безхаберие, несръчност. Всеки може да прибави…

 

Прозрачност е една от значимите стъпки, които би трябвало да направи настоящето ръководство. Трудно е, тъй като 12 години управителните звена в структурите на ЖП превоза са били запълвани с правилни на ГЕРБ и на избрани олигархо-мутренски кръгове, които не престават да дърпат конците. И в целия бранш „ превоз “. Управленската „ сглобка “ прави деликатна тематиката с корупцията, настанена там от години.

 

Същото се отнася и за проблемите в Главна дирекция " Гражданска въздухоплавателна администрация " (ГВА) във връзка закъсненията и анулацията на полети на самолетната компания " Уизер ".

 

Трябва да се води война. Деликатността няма да помогне на министър Гвоздейков. На жителите напълно.

 

Огнян Стефанов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР